Tidiga mål sänkte ÅFF: "Får slåss för varje poäng"

Från superettan ned till division 2 – och nu på väg uppåt igen. Adrian Petersson har varit med hela vägen i Åtvidabergs FF.

Adrian Pettersson gjorde en bra insats mot Trollhättan, men lämnade gräset som besviken förlorare.

Adrian Pettersson gjorde en bra insats mot Trollhättan, men lämnade gräset som besviken förlorare.

Foto: Peter Calen

Fotboll2021-04-11 11:40

– Vi kommer att få slåss för varje poäng, men spelar vi som i andra halvlek när vi springer mycket och går in i alla närkamper kommer vi att ta många poäng i den här serien också.

Så uttryckte sig 21-åringen efter 0–2 (0–2) mot Trollhättan i södra ettan. 

Efter 1–1 i premiären mot IFK Malmö blev det förlust för nykomlingen i första matchen på Kopparvallen där två tidiga bortamål fick Adrian Petersson att sucka tungt efteråt.

– Tyvärr var vi inte riktigt beredda på det fysiska spelet. Sedan gjorde vi det bra och ett tag såg det nästan ut som om de fick panik, sa han.

Jättetalangen slog igenom tidigt och gjorde A-lagsdebut redan som 16-åring 2016. Då var ÅFF i superettan, men sedan dess har som bekant hissen gått nedåt för klassikern. Juniorlandslagsmeriterade Petersson har inte saknat anbud längs vägen, men valt att stanna i moderklubben.

Efter avancemanget till ettan blev valet enklare.

– När vi gick upp igen tyckte jag att det var kul att vara kvar. I fjol fanns intresse från några division 1-klubbar, men då kändes mer rätt att försöka att sticka ut här, sa han.

Så blev det.

Store och starke mittbacken dominerade då och får garanterat en nyckelroll även nu. En i centrallinjen som måste visa vägen för att till att börja med etablera ÅFF på den här nivån.

– Allt går snabbare, alla är starkare. Det är den stora skillnaden. Vi sa det i paus att vi får inte vara så försiktiga och rädda att gå in i duellerna. Då blir vi uppkäkade. Förra året kunde vi spela juniorfotboll och vinna ändå. Hade vi en dålig dag kunde vi löpa sönder motståndet. Det går inte nu, sa Adrian Petersson.

Nu blev taskiga starten avgörande. Nickmålet till 0–1 var hur snyggt som helst och 0–2 kom efter en riktig Rembrandt av i övrigt stabile målvakten Joel Sundell. Så långt såg hemmalaget vilset, ängsligt och passivt ut. Det straffade sig och då var det förgäves med en bättre och kaxigare insats efter paus. 

Några mål blev det inte, även om bland annat Erik Grandelius, med mycket spring i benen, hade ett vänsterskott som strök stolpen. Gott om riktigt heta chanser var det dock ont om.

– Vi ska naturligtvis rätta till det som inte fungerade, men också viktigt att se det positiva och inte gräva en stor grop bara för att vi förlorade. I andra halvlek var vi mer aktiva och bättre än ett lag som satsat hårt och som många tippar i toppen. Men vi behöver spela så från minut 1 och inte från minut 46 för att få poängen med oss, sa Jesper Ny, tränaren.

Mohammed Mahammed
Mohammed Mahammed
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!