Tillbaka i VIF – efter häftiga resan: "Abstinensen slog till"

Alicia Strand gör comeback i Vimmerby IF. Efter flera säsonger i Tjust IF, där hon fick vara med om en häftig resa som inkluderade flera uppflyttningar, är hon laddad för att återigen ta på sig den gulsvarta tröjan och kämpa för seriesegern. "Abstinensen slog till", berättar Strand för Sporten.

Alicia Strand har tillbringat flera säsonger i Tjust IF, där hon varit med om en häftig resa från division 3 till division 1.

Alicia Strand har tillbringat flera säsonger i Tjust IF, där hon varit med om en häftig resa från division 3 till division 1.

Foto: Ilkka Ranta

Fotboll2024-08-05 17:50

I år har det bara blivit ett fåtal framträdanden för Tjust. Egentligen var det inte säkert att 31-åringen, som lämnade VIF 2019, skulle fortsätta spela fotboll denna säsong, men ett samtal från sportchef Patricia Pöder ändrade på det.

– Pöder hörde av sig och kollade om jag var sugen, nu när de tappat viktiga spelare. Jag var faktiskt och provtränade i våras. Då var jag inte så motiverad. Jag tänkte kanske inte lägga skorna på hyllan, men i alla fall strunta i fotbollen ett tag. Jag var trött på det, sen blev det ändå ett par matcher med Tjust, men kroppen har inte hållit som jag vill tyvärr.

Nej, för det senaste året i fotbollskarriären har inte varit någon dans på rosor för Alicia Strand, som bland annat fått hantera sviterna av en hjärnskakning.

– Hjärnskakningen kom när vi mötte VIF förra hösten. Jag har haft ganska mycket problem efter det och sen fick jag dessutom en hälseneinflammation. Därför har jag inte kunnat köra på fullt ut, och det har inte varit optimalt i Tjust när jag inte kunnat träna. Det är ändå division 1, och tränar man inte tappar man för mycket till matcherna. 

Men suget blev för stort för fotbollen igen?

– Ja. Abstinensen slog väl till och när Pöder ringde tänkte jag "Vad fasen, vi kör! Jag skriver på".

Hon kommer in i ett gynnsamt läge rent tabellmässigt för VIF. Laget toppar division 2-tabellen med ett antal poäng. Och visst är Strand, som varit med om två uppflyttningar till division 1 med Tjust, sugen på att upprepa bedriften i VIF-tröjan.

– Absolut. Jag älskar att vinna och det är jätteroligt att det gått så bra för dem.

undefined
Alicia Strand lämnade Vimmerby IF säsongen 2019. Nu är hon tillbaka på i den gulsvarta tröjan.

Trots detta finns det en del orosmoln med spelare som ska flytta för studier, och en skyttedrottning i form av Nathalie Johansson som tagit ett break då hon väntar barn.

– Det är roligt för "Natta", men tråkigt för laget, säger Strand skämtsamt.

Hon själv har två små barn och har därför inte haft tid att följa sitt gamla lag den här säsongen. Med tanke på familjesituationen kommer hon inte kunna vara med på alla träningar.

– Jag har varit tydlig gentemot VIF att fotbollen inte är prio ett längre, familjen kommer först. Om kroppen funkar kommer jag träna ett par gånger i veckan. Jag kommer inte sätta mig och köra fram och tillbaka fyra gånger i veckan. Min sambo hade inte uppskattat det, haha.

Hur går tankarna kring att lämna Tjust, efter så många säsonger?

– Det är blandade känslor. Det har varit en helt otrolig resa. När jag gick dit var jag gravid och tänkte varva ned ett tag, sen kanske gå tillbaka till Vimmerby kort därefter. Men sen gick vi upp i division 2 och sen i "ettan". Jag kommer ihåg vissa matcher i division 1 när vi bara var elva spelare på bortaplan, men ändå stod upp bra. Vi var en sammansvetsad och tajt trupp.

Vad är du för typ av spelare nu, jämfört med fem år sedan?

– Jag springer inte lika mycket i alla fall, haha. Men det behöver man inte om man positionerar sig rätt. Jag har såklart mer rutin. Ett tag var jag assisterande tränare i Tjust, vilket har lärt mig mycket som jag kan ta med mig som spelare, säger Alicia Strand som är aktuell för spel redan till helgen, i höstpremiären mot Jönköpings Södra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!