Drygt 2 700 supportrar kom när Malmö FF:s herr- och damlag (division 1) genomförde sin traditionella träningspremiär. Bengaler och sparade nyårsfyrverkerier avfyrades från klacken när spelarna vandrade in på Malmö IP.
– Det luktar väl revansch. Vi vill visa vilka vi är igen. Det är i dag det börjar på allvar, säger Anton Tinnerholm, som är tillbaka i klubben efter fem år i MLS och New York City.
"Vända blad"
Med sju SM-guld och sex gruppspel i Europa sedan 2010 är det naturligt att MFF:s fotbollsallsvenska 2022 får epitetet fiasko. Visserligen tog Malmö sin första titel i svenska cupen sedan 1989 och nådde återigen Europaspel, men en sjundeplats i serien är helt enkelt inte bra nog med tanke på skåningarnas trupp och ekonomiska muskler.
– Någonstans får vi vända blad och lägga det bakom oss, nu får vi sikta framåt och uppåt framför allt. Jag hörde någon säga topp tre och det vill jag inte höra igen. Vi ska gå för guld, så är det bara, säger Tinnerholm.
Topp tre är klubbens officiella målsättning eftersom en placering i det skiktet garanterar kval till Europa den efterföljande säsongen.
– Kommer vi trea är det inte okej enligt mig i alla fall. Vi måste sikta mot guldet, något annat finns inte, säger Tinnerholm.
Smekmånad för Rydström
Under fjolåret hade MFF tre olika tränare – Milos Milojevic, Andreas Georgson och Åge Hareide – men i november gjorde klubben klart med Henrik Rydström till kommande säsong. Anställningen påbörjades den 1 december och han säger själv att han fortfarande är i smekmånaden.
– Det får man säga att det är i och med att det inte är några matcher, säger Rydström.
Han har tidigare tränat Sirius och Kalmar i allsvenskan, men Malmö FF som klubb är inte som han hade förväntat sig.
– Det är en jävligt stor klubb med en stor apparat, men samtidigt är den väldigt nära och familjär. Det känns kanske som att man kommit hem, äntligen. Jag trivs jäkligt bra, säger han.
Förutom Tinnerholm är den kanadensiske VM-försvararen Derek Cornelius och anfallaren Taha Ali nya i MFF. På minussidan återfinns Adi Nalic, Erdal Rakip och Jo Inge Berget.
Besviken Berget
Berget uttryckte besvikelse över att inte få fortsätta, men enligt klubben hade norrmannen tidigare tackat nej till ett kontraktsförslag.
– När vi lade ihop alla saker hade det varit svårt att förlänga, men det betyder inte att jag inte tycker att det är en jäkligt viktig och bra spelare. Egentligen hade man önskat att det var möjligt att förlänga, säger Rydström.
Det handlar om en generationsväxling, säger Rydström.
– Vi behöver göra en föryngring i truppen. På sikt behöver du ha färre spelare över 30 år och spelare som inte är skadebenägna.