Tio allsvenska klubbar siktar på 500 åskådare

10 av 16 herrallsvenska klubbar vill i nuläget ta in upp till 500 åskådare om det blir möjligt.
–Hela fotbolls-Sverige måste visa att vi kan göra det på ett bra sätt, säger Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund.Men ovissheten kring vad som gäller är stor, visar TT:s rundringning.

Östersund överväger att släppa in upp till 500 åskådare om regeringen lättar på restriktionerna. Arkivbild.

Östersund överväger att släppa in upp till 500 åskådare om regeringen lättar på restriktionerna. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Fotboll2020-10-02 05:45

Om smittoläget tillåter det kan regeringen den 8 oktober ta ett beslut om att tillåta arrangemang med sittande publik "med upp till 500 deltagare" från den 15 oktober. Det handlar om ett undantag från det nuvarande publiktaket på max 50 personer under coronapandemin.

Vad det innebär för de herrallsvenska fotbollsklubbarna, vars läktare har gapat tomma under snart en hel säsong? 10 av 16 klubbar säger att de med största sannolikhet kommer att utnyttja möjligheten att släppa in publik, om än i liten skala, på de återstående tre–fem hemmamatcherna, om situationen tillåter det: Elfsborg, Falkenberg, Hammarby, Helsingborg, Häcken, Kalmar, Malmö FF, Mjällby, Varberg och Örebro.

Förhoppning i Varberg

Kalmars klubbchef Markus Rosenlund sätter frågan i en större kontext.

– Nu är det 500 personer, och hela fotbolls-Sverige måste visa att vi kan göra det på ett bra sätt, att säkerställa att det går. Det handlar även om att säkerställa inför framtida publikbeslut, fram mot 2021. Om det blir en bättre situation i Sverige i stort så kanske det blir 1 000 personer nästa gång, säger han.

I Varberg finns förhoppningen om att åtminstone några supportrar ska få se laget på plats under den historiska debutsäsongen.

– Vi har ju aldrig spelat i allsvenskan tidigare, så det är klart vi vill ta in publik, säger klubbchefen Dan Skogman, som dock tror att det endast kommer gå att ta in 100–300 personer på Påskbergsvallens enda sittplatsläktare.

Lotten avgör

I många av ovan nämnda klubbar kommer det att gå någorlunda jämnt upp att fördela biljetterna på i varje fall en match vardera till supportrar med säsongskort och sponsorer. Men i publiklagen Malmö FF och Hammarby kommer i stället lottdragning att avgöra.

Osäkerheten kring vad som kommer att gälla om beslutet de facto tas av regeringen den 8 oktober är emellertid stor bland flera klubbar.

– Det beror på om det är 500 i publik exklusive alla som arbetar – eller om det är inklusive, för då går det ner med 150–200 personer, säger exempelvis Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson och Örebros vd och klubbchef Simon Åström lyfter liknande funderingar.

Varbergs klubbchef Dan Skogman frågar sig också filosofiskt:

– En meter – vad är det? Är det mellan axel och axel eller mellan munnarna?

Östersundsnej – eller?

AIK och IFK Göteborg vill inte uttala sig, medan Djurgården, IFK Norrköping och Sirius inte har tagit något beslut i frågan ännu.

Östersund gick direkt ut och sade att klubben skulle göra ekonomisk förlust genom att släppa in 500 personer. Men efter "många kloka förslag" på ett medlemsmöte häromdagen öppnar klubbens vd Michael Schahine för att göra helt om.

– Vi har tittat på förslagen och vi är inte stelbenta. Kan vi hitta en lösning vill vi gärna göra det. Men här och nu, om man ser till de ekonomiska fakta som vi har, så är det styrelsebeslutet som gäller, säger han.

Fakta: Publikfrågan under coronakrisen

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.


Fakta: Matcherna som berörs

Från och med den 15 oktober kan det – om smittoläget tillåter – vara möjligt för arrangemang med sittande publik på upp till 500 deltagare att genomföras. Det meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind tidigare i veckan. Den 8 oktober kan regeringen ta beslut i frågan.

Följande herrallsvenska fotbollsmatcher är, om förslaget går igenom, aktuella för att ha publik:

Omgång 24:

17 oktober: Falkenberg–Örebro.

18 oktober: Sirius–Östersund, Hammarby–Mjällby, Elfsborg–Kalmar, AIK–IFK Göteborg, Varberg–IFK Norrköping.

19 oktober: Djurgården–Malmö FF, Helsingborg–Häcken.

Omgång 25:

24 oktober: Häcken–Mjällby, Djurgården–Sirius.

25 oktober: Kalmar–Falkenberg, Östersund–Hammarby, Örebro–Helsingborg, Malmö FF–IFK Göteborg.

26 oktober: IFK Norrköping–AIK, Varberg–Elfsborg.

Två hängmatcher från omgång 19:

28 oktober: Häcken–Djurgården.

29 oktober: Sirius–AIK.

Omgång 26:

1 november: Sirius–Kalmar, Elfsborg–IFK Norrköping, Mjällby–Östersund, Hammarby–Häcken, IFK Göteborg–Örebro, Falkenberg–Djurgården.

2 november: AIK–Varberg, Helsingborg–Malmö FF.

Omgång 27:

7 november: Häcken–Östersund, Falkenberg–Elfsborg, Mjällby–IFK Norrköping.

8 november: Djurgården–AIK, Örebro–Kalmar, Varberg–Hammarby, Helsingborg–IFK Göteborg, Malmö FF–Sirius.

Omgång 28:

22 november: Sirius–Mjällby, Hammarby–Malmö FF, Elfsborg–Helsingborg, IFK Norrköping–Falkenberg, IFK Göteborg–Häcken, Kalmar–Djurgården, AIK–Örebro, Östersund–Varberg.

Omgång 29:

29 november: Sirius–Elfsborg, Hammarby–IFK Norrköping, AIK–Kalmar, Häcken–Örebro, Östersund–IFK Göteborg, Helsingborg–Falkenberg, Mjällby–Djurgården, Varberg–Malmö FF.

Omgång 30:

6 december: Elfsborg–AIK, IFK Norrköping–Helsingborg, IFK Göteborg–Sirius, Djurgården–Varberg, Kalmar–Häcken, Falkenberg–Mjällby, Örebro–Hammarby, Malmö FF–Östersund.

Fotnot: Alla datum och tider för matcherna är ännu inte helt fastställda – däribland de tre avslutande omgångarna – varför det kan komma att ändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!