TK:s motivering: "Lutar oss mot regelverket"

Helsingborgs lagläkare, Smittskydd Skåne – ja, till och med Svenska fotbollförbundets egen medicinska kommitté – var starkt emot att Helsingborg–Djurgården skulle genomföras. Så hur kunde egentligen SvFF:s tävlingskommitté landa i en annan slutsats? –Det var inget lätt beslut, det var nog det svåraste jag varit med om under mina år i TK, säger kommitténs ordförande Christer Gustafsson.

Att mötet mellan Helsingborg och Djurgården ägde rum – trots smittspridning i hemmalaget – har rört upp känslor i fotbolls-Sverige.

Att mötet mellan Helsingborg och Djurgården ägde rum – trots smittspridning i hemmalaget – har rört upp känslor i fotbolls-Sverige.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2020-08-31 18:05

Inför det herrallsvenska mötet mellan Helsingborg och Djurgården (3–1) rådde okontrollerad smittspridning i hemmalaget. Tränaren Olof Mellberg konstaterade att ett 15-tal spelare (U19-laget inkluderat) hade drabbats av covid-19.

Smittskydd Skåne avrådde starkt från att bedriva någon mer fotbollsverksamhet varpå Helsingborg skickade en hemställan till SvFF:s tävlingskommitté om att skjuta upp söndagens match – utan att få gehör.

– Jag uttryckte förvåning och undrade om man inte borde överväga att ompröva beslutet. Framför allt eftersom det gick i strid med fotbollsförbundets egen medicinska kommittés utlåtande. Det var det som jag undrade mest över, hur fotbollsförbundet kunde gå emot sin egen expertgrupp, säger Helsingborgs lagläkare Harald Roos.

"Ett akut utbrott"

För att årets allsvenska säsong skulle kunna genomföras under pandemin var samtliga föreningar tvungna att rätta sig efter ett medicinskt regelverk för att förebygga smittspridning.

Men eftersom ett utbrott redan hade ägt rum i Helsingborg gick det inte att luta sig mot regelverket den här gången, menar både Harald Roos och SvFF:s medicinska kommittés ordförande Magnus Forssblad.

– Den här frågan gällde att det var ett akut utbrott av corona i Helsingborg. Med 10-15 sjuka. Man ville skjuta på matchen för att få läget under kontroll. Ur den synpunkten tycker vi att man skulle ha skjutit på matchen, säger Forssblad.

Harald Roos:

– Protokollet reglerar ju en situation där vi inte har ett utbrott – att vi inte ska få ett utbrott. Min bedömning är att det här är en ny situation och den delades av den medicinska kommittén.

Står på sig

Trots massiv kritik från svensk fotbolls medicinska företrädare står tävlingskommittén på sig. Beslutet känns rätt, anser ordföranden Christer Gustafsson.

– Ja, det gör det. Det var inget lätt beslut, det var nog det svåraste jag varit med om under mina år i TK. Det var en hel del diskussioner, säger han.

TT: Varför gick ni emot er egen medicinska kommittés rekommendation?

– Det stämmer att den medicinska kommittén hade yttrat sig och förordat att matchen inte skulle spelas. Men vi lutar oss mot det internationella regelverk som finns, att det är okej att spela fotbollsmatcher. Alla elitföreningar bedriver ett professionellt arbete enligt ett protokoll som är godkänt av Folkhälsomyndigheten och det går ut på att man kan säkra arbetsplatsen under matchdagen. Det var det som fällde avgörandet. Vi kände en stark tilltro att föreningarna jobbar professionellt med protokollet.

"Blir diskussioner"

Till skillnad från Roos och Forssblad tycker Gustafsson att det var rimligt att utgå från coronaprotokollet i Helsingborgs fall.

– Alla arbetsgivare har en skyldighet att om man har en personal som är sjuk så ska de inte vistas på arbetsplatsen. I det här fallet var Helsingborg arbetsgivare och om de har spelare som inte är friska så ska de inte medverka i matchen.

TT: Har ni förståelse för att beslutet väcker reaktioner?

– Fotboll är en sak som engagerar. Vi visste väl att oavsett vilket beslut vi skulle fatta så skulle det bli diskussioner. Det var vi på det klara på, säger Gustafsson.

Lämnade inte arenan

Harald Roos vilja att få matchen inställd var så stark att han efter TK:s beslut uppmanade Helsingborg att lämna walkover. Inför avspark kom det uppgifter om att han i protest hade lämnat Olympia, något som dock inte stämmer.

– Jag fanns tillgänglig men jag kunde inte gå emot Smittskydd Skånes rekommendationer och beblanda mig med laget, säger Roos som påtalar att han befann sig i ett rum med utsikt över planen och hela tiden var redo att ingripa om det hade varit nödvändigt.

– Det (rapporteringen) var inte så överensstämmande med verkligheten. Jag försökte hitta en så bra lösning som möjligt så att jag kunde se till spelarnas säkerhet. Annars låter det ju oerhört oansvarigt, säger Roos.

Helsingborg har fortsatt träningsförbud och kommer inte återuppta fotbollsverksamheten förrän kompletterande prover tagits.

Magnus Forssblad befarar att matchen mot Djurgården kan få konsekvenser för Helsingborg.

– I värsta fall blir det en större spridning i klubben. Och det är ju inte bra i så fall. I Djurgården tror jag inte det är minsta risk. Det är skilda omklädningsrum och man blir inte smittad under matchen, säger Forssblad.

Fakta: Så hanterar SvFF begäran om matchändring

Så här skriver Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté om begäran av matchändring:

+ SvFF är mycket restriktiva med att bifalla framställan om matchändring på grund av sjukdom.

+ Prövningen sker från fall till fall, det vill säga det går inte att peka på tidigare ärenden som vägledande, men det bör röra sig om minst sex spelare som har läkarintyg på en sjukdom som utesluter spel vid matchtillfället.

+ Sjukdom, på samma sätt som skador, kan anses vara en naturlig del av idrottandet och en förening har i detta avseende ett ansvar att arbeta förebyggande med hälso- och sjukdomsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!