"Toffes" tröstmål ett minne för livet: "Tur att jag satte den"

Den här gången fokuserar vi på en specifik händelse i Återblicken. Den 27 juli 2011 var Kalmar FF på Vimarvallen och mötte Vimmerby IF i en träningsmatch. VIF föll med 9–1 efter ett sent tröstmål av Christoffer Lätt. "Det är ett av mina häftigaste minnen från fotbollskarriären", säger Lätt som hållit ett extra öga på Kalmars dåvarande målvakt Etrit Berisha genom åren.

Christoffer Lätt minns Kalmar FF:s målvakt Etrit Berisha som sedermera hamnade i serie A där han mötte världsspelare som Oliver Giroud.

Christoffer Lätt minns Kalmar FF:s målvakt Etrit Berisha som sedermera hamnade i serie A där han mötte världsspelare som Oliver Giroud.

Foto: Arkiv

Fotboll2024-06-30 12:00

Det var gott om blivande och dåvarande stjärnor på Vimarvallen den där onsdagskvällen i juli 2011 då Kalmar FF gästade. Klubben hade vunnit Svenska Cupen 2007 och tagit hem Allsvenskan 2008. I laget fanns profiler som Henrik Rydström, Tobias Carlsson, Ricardo Santos, Abiola Dauda och förstås tränarikonen Nanne Bergstrand.

undefined
Ricardo Santos poserar med en ung supporter.
undefined
Det blev mycket måljubel för Kalmar FF på Vimarvallen.
undefined
Det blev mycket måljubel för Kalmar FF på Vimarvallen.
undefined
Kalmar FF gjorde nio mål på Vimarvallen mot VIF 2011.
undefined
Ricardo Santos tackar för sig.
undefined
KFF-legendaren Tobias Carlsson som hade goda minnen från Vimmerby där han spelat Bullerby Cup som ung.

– Kalmar FF var heta på den tiden och som jag minns det kom de till Vimmerby just dagen för Bullerby Cup började för att bygga sitt varumärke och öka intresset för laget i hela länet. Det blev en lyckad tillställning med nästan 1 800 åskådare på Vimarvallen och de lät alla stora stjärnor få speltid, säger Christoffer Lätt.

När han ska välja ut en av profilerna i motståndarlaget som han haft lite extra koll sedan den där matchen 2011 så väljer Lätt att lyfta fram målvakten Etrit Berisha.

– Han gick till Lazio ett par år senare och har spelat i flera Italienska klubbar som Atalanta, Torino och Empoli sedan dess. Dessutom har han varit landslagsmålvakt i Albanien i många år och var en del av deras EM-trupp i år. Det känns lite coolt att ha mött en sådan spelare.

undefined
Henrik Rydström fick se den andra halvleken från bänken.
undefined
Henrik Rydström.

Själva matchen då? 9–1 till Allsvenska Kalmar FF mot ett Vimmerby IF som då hörde hemma i division 2 låter ju som klasskillnad. 

Riktigt så var det inte. KFF ledde bara med 1–0 i halvtid.

– Vi fick två tidiga mål i andra och det knäckte dem. Hade vi inte fått det hade nog Vimmerby orkat stå upp bättre. Jag måste säga att de gjorde det väldigt bra i första, sa Henrik Rydström om matchen.

undefined
Nanne Bergstrand ledde Kalmar FF.
undefined
Tommy Svensson Pöder var besviken över VIF:s insats i andra halvlek.

Nanne Bergstrand berömde också motståndarna.

– Vimmerby såg ut som ett stabilt lag med en hel del fysik och det brukar gå hem i Sverige. Jag förstår att det har gått bra för dem i serien, sa han.

Vimmerby IF:s tränare Tommy Svensson var långt ifrån nöjd med resultatet.

– Jag är väldigt besviken. Vi såg nöjda ut efter första 45 och det skrämmer mig. Om det så är Barcelona, Milan eller Kalmar som vi möter så ska vi inte släppa nio mål.

undefined
Christoffer Lätt gjorde Vimmerby tröstmål.
undefined
Oscar Borgh för VIF.

Den som fick sista ordet i matchen var ändå Christoffer Lätt. Han hoppade in i 83:e minuten och fem minuter senare nickade han in reduceringen till 9–1. På ett inlägg från yngre brodern Jesper Lätt som hade bytts in ett par minuter tidigare.

– Vi fick spela yttermittfältare på var sin kant och han slog ett väldigt bra inlägg som jag mötte med pannan. Det blev ett väldigt snyggt mål och en bra avslutning på matchen. Och det var tur att jag satte den. Annars hade jag nog fått gnäll från brorsan, säger "Toffe" med ett skratt.

I Vimmerbys lag fanns många profiler och flera spelar fortfarande. Målvakten Lasse Gustavsson och mittbacken Johan Lundin är i IFK Tuna. Rickard Thuresson är still going strong i Vimmerby IF. Ola Lindblom är i Gullringen, Jimmy Svensson i Hjorted/Totebo och Christian Simonsson i Kisa BK.

undefined
Christoffer Lätt gjorde mål för VIF.

Christoffer Lätt spelade för Kisa BK och IFK Tuna efter att han lämnat Vimmerby IF.

Du är inte sugen på en comeback?

– Nej, även om jag skulle vilja så är kroppen slut. Jag har opererat höften tre gånger och bytte nyligen en höftkula. Dessutom är korsband och menisker inte bra. Trots skadorna så har det varit värt det. Jag har fått ut så mycket positivt av sporten. Nu nöjer jag mig med att vara ledare för grabbens lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!