Tog historisk VM-seger – sänkte värdlandet

Filippinerna vet numera hur det känns känns att vinna en match i fotbolls-VM. Mästerskapsdebutanten slog Nya Zeeland, det ena av två värdländer, med 1–0 i Wellington. –Det är nästan lite svårt att tro, säger mittfältaren Sara Eggesvik.

Sarina Bolden sänkte Nya Zeeland.

Fotboll2023-07-25 09:26

Efter 0–2 mot Schweiz i premiären var det lagets storstjärna Sarina Bolden som nickade in det historiska första VM-målet för Filippinerna.

I den 24:e minuten serverades Bolden ett precist inlägg av Sara Eggesvik och nickade elegant in ledningsmålet.

– Det är otroligt. Det är nästan lite svårt att tro. Jag är väldigt stolt över laget och det vi har gjort. Jag är väldigt glad över att få vara med här och skriva historia, säger den Norgefödda Eggesvik.

Nya Zeeland trodde sig ha kvitterat i mitten på den andra halvleken men målet dömdes bort för offside efter en lång VAR-koll.

1–0 stod sig matchtiden ut och nu väntar en rafflande upplösning av grupp A.

– Det här betyder väldigt mycket för unga killar och tjejer i landet. Att visa dem att det är möjligt. Jag hoppas det får fotbollen att växa i Filippinerna, säger Eggesvik.

Norge, som överraskande förlorade med 0–1 mot Nya Zeeland i öppningsmatchen, möter Schweiz senare under dagen.

En helt avgörande match mot födelselandet väntar således för Sara Eggesvik.

– Jag hade drömt om det här men det känns lite overkligt att stå här nu, säger hon.

I Nya Zeeland har man inte gett upp hoppet än.

– Vi har tre poäng, det är inte över än. Det hade varit jättebra att ha sex poäng men det hade fortfarande inte varit klart. Vi vill ha det i egna händer och jag vet att alla kommer kunna göra det bättre framöver, säger backen Ali Riley.