Toivonens hattrick hjälpte moderklubben

Ola Toivonen visste kanske vad som stod på spel – för Degerfors. Malmö FF-veteranen, som avslutar karriären efter säsongen, gav sin moderklubb en stor hjälpande hand i den allsvenska bottenstriden. Med tre mål låg 36-åringen bakom 5–2-segern borta mot Varberg.

Ola Toivonen visade borta mot Varberg att han fortfarande kan hitta målet.

Ola Toivonen visade borta mot Varberg att han fortfarande kan hitta målet.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2022-10-30 17:18

Inför den sista omgången gör två klubbar, Varberg och Degerfors, upp om att slippa kvalspel mot Öster för att hänga kvar i herrallsvenskan i fotboll.

Sirius kunde ha blivit inblandat i striden, men säkrade kontraktet genom att på söndagen slå ett redan degraderat Gif Sunsdvall med 3–2 på bortaplan, efter att Christian Kouakou avgjort på tilläggstid.

"Brann i telefonen"

Efter Degerfors poängtapp mot Värnamo på lördagen (0–0) hade Varberg chansen att passera värmlänningarna upp på säker mark. Men Varberg hade nog inte räknat med en gammal degerforsare – pånyttfödd i MFF-skrud.

Ola Toivonen, 36, är född i Degerfors och inledde karriären i Degerfors IF. Inför bortamatchen mot Varberg fick han, från många håll, veta att moderklubben behövde hans hjälp.

– Det brann i telefonen i går, efter att de hade fått 0–0. De tyckte att jag behövde steppa upp kanske, säger Ola Toivonen till Discovery+.

Det gjorde han.

Malmö FF-anfallaren, som meddelat att han avslutar karriären efter säsongen, hade inför söndagens match gjort tre mål på hela året.

Mot Varberg fördubblade han skörden, och såg på sätt till att Degerfors behåller övertaget i bottenstriden.

Två poäng skiljer

Toivonen nickade in 1–0 i slutet av den första halvleken.

Toivonen tryckte in 2–0 i början av den andra halvleken.

Varberg reducerade nästan direkt, men Ola Toivonen ville inte vara sämre. Mindre än en minut efter Varbergs 1–2 stormade han in i straffområdet och chippade in 3–1 till MFF.

Søren Rieks satte sedan 4–1 innan Robin Simovic reducerade på nytt för Varberg, som försökte närma sig ytterligare.

Men i stället kontrade Mohamed Buya Turay in 5–2 i slutminuterna.

– Det var en trevlig kväll, säger Ola Toivonen.

– Det är alltid roligt att vinna, det är något man har blivit beroende av under karriären. Det är därför man går till jobbet och gör de tråkiga träningarna, men också de roliga träningarna.

Med en omgång kvar är Varberg kvar på kvalplats, två poäng bakom Degerfors. Degerfors har dessutom tio plusmål till godo.

Varberg avslutar säsongen borta mot Sirius, samtidigt som Degerfors åker till Skåne – för match mot Ola Toivonens Malmö FF.

– Vi har alla möjligheter att vinna den matchen. Vi får hem och gräma oss i dag, sedan är det nya tag i morgon. Allting lever. Nästa match ska tre poäng in och vi ska klara detta, säger Varbergs Jon Birkfeldt till Discovery+.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!