Tonåringens succé – frälste "Bajen" i derbyt

Tabelljumbon AIK stod emot länge mot derbydrottningarna Hammarby i Stockholmsderbyt på Skytteholm. Men med tio minuter kvar löpte 19-åriga Matilda Vinberg loss och satte 1–0 till bortalaget. –Vi vet att vi är bäst i stan, säger derbyhjälten.

Matilda Vinberg, till höger, blev matchhjälte med kvällens enda mål i derbyt mot AIK.

Fotboll2022-10-17 21:09

0–0 på resultattavlan och en klocka som hastigt börjat ticka mot full tid. Då gjorde Hammarby-tränaren Pablo Piñones-Arce sitt drag.

Han flyttade ut landslagsanfallaren Madelen Janogy på kanten och unga Matilda Vinberg in centralt på topp. Det gav omedelbar utdelning. I den 80:e minuten sprang sig 19-åringen loss och placerade in 1–0 för sitt Hammarby, med den första bolltouchen som "nia".

Ett mål som räckte till tre poäng och att Hammarby kunde behålla kronan som huvudstadens derbydrottningar efter att ha vunnit samtliga derbyn denna säsong.

– Det är kul att få vinna derbyn och superkul att få göra mål. Väldigt skönt att ta tre poäng, säger Matilda Vinberg till Viaplay.

Frispark i ribban

Det var inte helt oväntat Hammarby som startade bäst. "Bajen" kom ofta runt på vänsterkanten, inte minst via landslagsstjärnan Jonna Andersson, och hotade AIK-målet.

Första halvleks bästa chans kom dock efter en fast situation när Emilia Larsson prickade ribban med en näst intill perfekt slagen frispark.

Det mållösa resultatet stod sig till paus och de stora chanserna uteblev fram till den 70:e minuten när Vilde Hasund sköt utanför i fritt läge, fint framspelad av Janogy.

AIK, tabelljumbo med endast åtta inspelade poäng, försvarade sig heroiskt – anförda av lagkaptenen Jennie Nordin – och det såg ett tag ut att räcka till poäng.

Men när Vinberg slog till fanns det ingenting kvar i tanken och "Bajen" kunde spela av resten av derbyt utan större hot mot det egna målet.

Kan vinna alla derbyn

– En typisk derbymatch, mycket känslor och duellspel. Vi möter ett AIK som är desperata för att vinna. De spelar väldigt lågt så det är svårt för oss att komma in på de ytor vi är bra på, men till slut fick vi in bollen, säger derbyhjälten.

Segern innebär att Hammarby kliver förbi Vittsjö och upp på en femteplats. På fredag väntar hemmamatch mot Brommapojkarna. Vinst där och "Bajen" har tagit vunnit samtliga sex derbyn i år.

– Det är målet. Vi vill vara bäst i stan och det vet vi att vi är, säger Matilda Vinberg.

AIK ligger däremot kvar som sist, med fyra poäng upp till Umeå på kvalplats. Tre omgångar återstår av damallsvenskan.