Topplagen visade klass i premiären

Förra årets trea och fyra i damallsvenskan i fotboll, Linköping och Kristianstad, vill vara topplag även i år. De inledde också säsongen med klara segrar.

Kristianstads Emmi Alanen gjorde två mål mot IFK Kalmar i damallsvenska premiären. Arkivbild.

Fotboll2023-03-26 17:10

I ett snöigt Örebro vann Linköping med 3–1 över Kif Örebro.

Linköping har tappat sin skyttedrottning Amalie Vangsgaard till Paris Saint-Germain. Ersättaren, den norska talangen Cathinka Friis Tandberg, presenterade sig direkt i den damallsvenska premiären genom att göra 2–1-målet före halvtidsvilan.

– Det är självklart väldigt stort (första målet) och väldigt viktigt att göra 2–1, säger hon till Viaplay.

I inledningen av andra halvlek utökade Linköping till 3–1, Emma Östlund nickade in målet. Cornelia Kapocs gjorde Linköpings första mål.

Emilia Pelgander satte Örebros enda mål i första halvlek.

– Jag är nöjd med att vi följer vår "game plan" hela matchen, alla gör det jättebra, säger Linköpingsbacken Emma Östlund efter matchen.

– Det är så här vi vill inleda säsongen.

Tre mål i första halvlek

Kristianstad hade inga problem med att ta tre poäng mot IFK Kalmar. De ledde med 3–0 redan i halvtid efter ett mål av Evelyne Viens och två av Emmi Alanen.

– Det känns bra, jag fick bra passningar från mina lagkamrater och det var bara att sätta dit dem, säger Alanen till Viaplay om sina två mål.

I den 85:e minuten fick IFK Kalmar ett tröstmål, Svea Rehnberg gjorde det.

Kvallagen möttes igen

I höstas vann Brommapojkarna över Uppsala i kvalet till damallsvenskan och fick därmed vara kvar ytterligare en säsong i högsta serien. Uppsala lyckades till slut också få en damallsvensk plats genom att Eskilstuna förlorat elitlicensen av ekonomiska skäl.

När lagen nu möttes igen i premiären var det inför ögonen på Svenska fotbollförbundets nye ordförande Fredrik Reinfeldt.

Hemmalaget tog en tidig 2–0-ledning genom mål av Frida Boriero och Elsa Karlsson. Men Uppsalas Johanna Renmark lyckades på egen hand i början av andra halvlek kvittera matchen genom två snabba mål och matchen slutade 2–2.