Kan VIF återupprepa krossen? • Falkevall: "Vi är inte lika bra"

Total överkörning på försäsongen. Men VIF-tränaren Fredrik Falkevall flaggar för att det är ett mer rejält Jönköpings BK som kommer på besök till Arena Ceos denna lördag. "De har blivit bättre och vi är inte lika bra som vi var då", säger han till Sporten.

På försäsongen fick Vimmerby IF måljubla elva gånger om hemma mot Jönköpings BK. Får vi se en repris denna lördag?

På försäsongen fick Vimmerby IF måljubla elva gånger om hemma mot Jönköpings BK. Får vi se en repris denna lördag?

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-05-26 13:00

Ni kanske kommer ihåg hur det gick? Annars får vi påminna er. När Vimmerby IF mötte Jönköpings BK i en försäsongsmatch i början av mars pulveriserade de Jönköpingslaget med hela 11–1(!).  

– Oavsett vad man säger inför matchen är det såklart det folk kommer ta med sig in. Det var en riktig överkörning från vår sida. Vi var väldigt duktiga, framförallt i vårt presspel, säger Falkevall och höjer ett varningens finger: 

– Men av det jag sett i vår scouting, som vi är noggranna med, har de blivit bättre och vi är samtidigt inte lika bra som vi var då. Jag kan inte se ett sånt resultat hända igen. Däremot är det en väldigt viktig match för oss efter två raka poängtapp. Jag utgår ifrån att mina spelare kommer laddade och vill gå för tre poäng.

Finns det något särskilt i ert spel som försämrats senaste matcherna?

– Det är sämre i presspelet och vi har inte följt vår matchplan. Vad det beror på, om det är form eller något annat, är svårt att veta. Vi spelar inte med samma intensitet och det är inte lika påslaget. Vi är inte så bra att vi kan spela på 75 procent och vinna. Vi måste upp i nivå igen och maxa det vi har.

I senaste matchen mot Hjulsbro kom säsongens första förlust, med 4–0.

– Vi mötte ett väldigt bra lag, ibland måste man ge det till motståndarna. Det märktes att de var oerhört laddade inför den matchen och vi var nog inte helt beredda på det. Samtidigt gjorde Hjulsbro sin kanske bästa match för säsongen. 

Falkevall menar att VIF har en lång väg kvar att vandra, i form av att utveckla spelet till det han vill se.

– Vi analyserar matcherna och har många genomgångar med killarna. Det finns saker att förbättra i positionsspelet, som inte sitter riktigt än, vår speluppbyggnad och presspel går också att förbättra. Vi är inne i en läroperiod och det sitter inte riktigt i ryggmärgen än. Det kanske tar hela året att få dessa bitar på plats. Först nästa säsong kanske vi kan utveckla det till ännu högre nivåer.

Ni har ju också ganska ung trupp. Bristen på rutin kan väl göra att det svänger i prestationerna?

– Det kan det göra. Vi har ett ungt lag. Dessutom har vi haft spelare in och ut ur truppen på grund av skador, det har satt sina spår. Senast var "Sella" (Selatin Shaljani) skadad och han är viktig i vårt spel. Någon match innan saknades Haris (Dreco) som också är viktigt för oss. Klart det blir kännbart.

– Vi har dessutom dragit på oss alldeles för mycket varningar, vilket jag tagit upp med laget. 

undefined
Knut Gunnarsson saknas efter att en infektion i ett sår fått benet och foten att svullna.

Selatin Shaljani är tillbaka från sin avstängning. Men VIF får klara sig utan mittbacken Knut Gunnarsson och vindsnabbe yttern Ahmed Tarabeih.

– Knut fick en infektion i ett sår efter förra matchen. Det ledde till en svullnad och inflammation i benet och foten, så han har inte kunnat få på sig skorna och därmed inte tränat. Han fick penicillin för det där också, men han bör vara aktuell för nästa match.

– Ahmed skadade sig i förra matchen i samband med en duell med deras målvakt. Det har något med baksidan att göra, så han är inte med den här matchen. Det är alltid svårt att säga hur lång tid det kan ta med baksidor, och ljumskar också för den delen. Men han blir borta mot Jönköping till att börja med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!