Tramset kan bli guld värt för Sverige i VM

Trams är allvarliga saker för det svenska fotbollslandslaget. Såpass att en banal lekturnering kan vara nyckeln till ett svenskt VM-guld. –Den lagsammanhållningen som vi har just nu, det är nog inte många lag som har den, säger mittfältaren Elin Rubensson.

Mittbacken Magdalena Eriksson och förbundskapten Peter Gerhardsson i en leende löpduell under lördagens träning i Melbourne, dagen före VM-åttondelsfinalen mot USA.

Mittbacken Magdalena Eriksson och förbundskapten Peter Gerhardsson i en leende löpduell under lördagens träning i Melbourne, dagen före VM-åttondelsfinalen mot USA.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-05 14:04

Mitt under brinnande fotbolls-VM har ett annat mästerskap avgjorts innanför väggarna på den svenska träningsanläggningen.

Det inofficiella "världsmästerskapet" i cornhole, ett spel där man med små säckar försöker pricka ett bräde (och allra helst hålet i brädet), nådde sin kulmen förra veckan när Rebecka Blomqvist och Jennifer Falk tog hem finalen. Det var en kväll som på många sätt illustrerar stämningen i den svenska VM-truppen.

– Jag tror att varenda person i truppen, alltså både spelare och ledare, var involverade på något sätt. Vi hade sjukgymnaster som var cheerleaders och en annan som var dj. Det var en häftig upplevelse, att alla har sin roll i den här gruppen. Det är det som kommer att ta oss långt, säger Elin Rubensson.

Stökigt på andra håll

Cornholeturneringen var inget spontant infall, inget oviktigt tidsfördriv för spelarna – utan en viktig del i Rasmus Liljeblads arbete. Som fotbollspsykologisk rådgivare i landslaget är det hans uppgift att få alla att må så bra som möjligt. Under ett långt mästerskap kan tiden vid sidan av planen bli avgörande för hur prestationen på planen ser ut.

– Ska vi vara här hela vägen så är det 40–45 dagar. Vi har också pratat om att det inte bara är vad vi gör på planen, utan vilken kultur vi vill ha utanför planen, sade Liljeblad till Aftonbladet i början av VM.

När VM nu går in i utslagsfasen – Sverige möter USA i åttondelsfinal på söndag – går det att konstatera att det skaver en hel del i andra landslag.

USA:s lagkapten Lindsey Horan har efter ett knackigt gruppspel sagt att deras landslag måste "hitta glädjen" till åttondelsfinalen mot Sverige. Och än värre har det varit i det norska laget, där det blev en stor snackis när Barcelonastjärnan Caroline Graham Hansen gick ut och öppet kritiserade förbundskaptenen Hege Riise efter att ha blivit petad i en VM-match.

Alla åt samma håll

Om det finns liknande tankar om Peter Gerhardsson är de svenska spelarna skickliga på att hålla det för sig själva. Snarare säger de att sammanhållningen bara blivit bättre och bättre sedan Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017. Och sedan han tog in Rasmus Liljeblad i ledarstaben.

– Rasmus har ett sätt att verkligen se alla och få alla att tänka i samma banor, med cornhole-turneringar och sådana grejer. Det gör att man får bra feeling i laget. Och på hans möten har vi väldigt mycket snack om just detta, vad man behöver på planen och vad man behöver vid sidan av, säger Olivia Schough.

När Kosovare Asllani får en fråga om den svenska sammanhållningen, och vad den kan betyda i ett mästerskap, sträcker hon på sig.

Det här är ett ämne som hon kan prata länge om.

– Vi har en väldigt fin sammanhållning i laget. Det är en av våra största styrkor, att vi jobbar väldigt mycket med de personliga relationerna och att folk vågar slappna av och vågar vara sig själva. Det är alltifrån tävlingar hit och dit till att vi gör utflykter tillsammans, säger Asllani.

I den där cornholefinalen hade i princip alla en roll. Nathalie Björn och Magdalena Eriksson var kommentatorer, Rasmus Liljeblad prisutdelare och Johanna Rytting Kaneryd och Filippa Angeldahl agerade till och med (relativt fredliga) planstormare.

Det var egentligen bara en som inte bidrog så mycket till stämningen.

Visade "social kompetens"

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman satt med ryggen mot spektaklet och kollade i stället in Sveriges kommande VM-motståndare på en tv-skärm.

– Men jag var i rummet. Normalt sett hade jag gått in i ett eget rum och kollat. Men nu skulle jag visa lite social kompetens genom att sitta med ryggen emot. Jag var där i alla fall och kunde gratulera dem som vann, säger Wikman.

Han delar dock känslan av att Sverige har en oerhört stark sammanhållning, också mellan spelare och ledare. Även om det är svårt att hålla alla nöjda hela tiden kan en sammansvetsad grupp bli avgörande för att gå långt i ett mästerskap, säger han.

Lagkaptenen Caroline Seger gör sin 14:e större turnering med Sverige. Hon om någon vet vad det betyder att hitta harmonin i en mästerskapstrupp.

– Man ska leva under lång tid tillsammans och det är mycket som händer. Det är mycket i måendet som måste vara bra för att du också ska kunna prestera, säger Seger och avslutar:

– Mår alla fotbollsspelare bra så presterar vi också bra.

Rasmus Liljeblad är fotbollsspsykologisk rådgivare i det svenska damlandslaget.
Rasmus Liljeblad är fotbollsspsykologisk rådgivare i det svenska damlandslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!