Tränaren om varianten: "Kanske inte varje gång"

IFK Göteborg är i stor poängnöd. Då chansade Arbnor Mucolli på att chippa sin straff mitt i målet. –Han kanske inte ska göra så varje gång, säger "Blåvitt"-tränaren Jens Askou.

IFK Göteborgs Arbnor Mucolli chippar in segermålet mot Brommapojkarna.

IFK Göteborgs Arbnor Mucolli chippar in segermålet mot Brommapojkarna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-09-16 18:00

Straffen var iskall. Arbnor Mucolli, chansade på att målvakten Filip Sidklev skulle slänga sig och valde en chipp mitt i målet.

Det gick hem.

Den här gången.

IFK Göteborgstränaren Jens Askou har blandade känslor inför straffvarianten som gav en 1–0-seger mot Brommapojkarna i det viktiga bottenmötet.

– Jag har pratat lite med honom och sagt att han måste säga till om han är så trött att han inte orkar sparka till bollen, skämtar Askou efter matchen.

– Nu gick den i mål och ibland är det inte långt mellan att vara galen och genial.

Jens Askou konstaterar dock att det inte alltid blir mål när spelaren väljer att skjuta mot stolproten eller krysset heller.

Och nu när straffen satt verkar tilltaget också vara förlåtet.

– Det är inte första gången i världshistorien en spelare gör en "Panenka" och ibland går de ju in. Och man har å andra sidan även sett målvakten rädda borta vid stolpen, säger Jens Askou.

– Men han kanske inte ska göra så varje gång.

Fakta: "Panenka"-straff

"Panenka"-straffen är döpt efter tjeckiske landslagslegendaren Antonin Panenka.

Straffvarianten som senare fick hans namn blev känd genom EM-finalen mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland 1976.

När Uli Hoeness brände sin straff fick en 27-årig Antonin Panenka möjligheten att avgöra för Tjeckoslovakien. Han lurade Sepp Maier åt sidan och chippade sedan bollen mitt i målet och säkrade EM-guldet efter 2–2 vid full tid och 5–3 efter straffläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!