Tränaren: "Viktigaste veckorna på väldigt länge"

Toppstriden är oviss. Bottenstriden likaså. Här är en lägeskoll inför helgens division 5-matcher, där otroligt viktiga poäng står på spel.

Den här bilden är från fjolårets match på Dalavallen, mellan DSK och HM IS. Då vann hemmalaget med 4–3. Nu möts lagen igen.

Den här bilden är från fjolårets match på Dalavallen, mellan DSK och HM IS. Då vann hemmalaget med 4–3. Nu möts lagen igen.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-09-03 20:15

Den kanske allra viktigaste matchen spelas redan under fredagskvällen: Djursdala mot HM IS.

Efter en svag period behöver tabellnian DSK ett trendbrott. De ligger precis ovanför det negativa kvalstrecket med fyra poäng. Även Storebro (kvalplats) och Österbymo (nedflyttningsplats) har tagit fyra poäng så här långt.

Då förstår ni att det är små marginaler i botten... 

– Nu väntar två av klubbens viktigaste veckor på väldigt länge, där vi möter HM IS och Österbymo. För att kunna rädda nytt kontrakt behöver vi nog plocka poäng i de matcherna. Sedan väntar betydligt tuffare motstånd i de sista omgångarna, säger tränaren Patrik Nilsson.

Dina tankar inför matchen mot HM IS?

– Jag hoppas att vi knyter näven och gör en stark laginsats på fredag. Det är nyckeln. HM IS har ett bra lag på papperet, så jag räknar med att det blir en tuff match. Känslan är att de har underpresterat än så länge.

I Djursdala är anfallaren Simon Henriksson tillbaka efter avstängning. I övrigt meddelar DSK-tränaren att Albin Isaksson är aktuell för spel igen, efter sin fotskada. Däremot finns det frågetecken för Daniel "Bränna" Gustafsson (förkyld) och Patrik Larsson (vadskada).

Tabelljumbon HM IS andas optimism efter den nödvändiga segern mot Storebro i förra veckan. Då lyckades laget vinna med 3–2 efter stor dramatik, där Rasmus Samuelsson avgjorde med matchens sista spark.

Den vinsten innebär att HM IS bara är en poäng bakom Djursdala, Storebro och Österbymo med fem omgångar kvar.

Tränaren Adam Rosenqvist säger så här inför fredagens match på Dalavallen:

– Djursdala brukar spela en ganska fysisk fotboll. I övrigt vet jag inte så mycket om dem. Vi hoppas kunna spinna vidare efter den första segern och ta fler viktiga poäng.

Hur är läget i truppen?

– Förhoppningsvis har vi samma lag som senast mot Storebro. Jag har inte hört något annat. Sedan tidigare är Emil Sjökvist lårskadad. Han är inte redo för spel än.

I toppstriden har de favorittippade lagen Stjärnan och IFK Oskarshamn gjort ett litet ryck. De möts på lördag i en mycket intressant seriefinal.

Därbakom är det flera lokala lag som har vittring på tredjeplatsen, vilket innebär kval till division 4. Just nu är det Lojal som har den platsen med sina 13 poäng. De skuggas av Målilla (10), Hultsfred (10) och Södra Vi (9).

– Det ser bra ut. Vi har allt i egna händer. Jag hoppas att vi vinner de kommande tre matcherna. Sedan har vi IFK Oskarshamn på hemmaplan, säger Lojal-tränaren Viktor Gimolli.

På söndag möter ni Storebro. Vad har du för förväntningar på den matchen?

– Grabbarna är revanschsugna efter den senaste förlusten mot Stjärnan (4–0). Då blev det för stora siffror. Men det blir inte enkelt att möta Storebro. De slåss för sina liv och vi brukar ha svårt mot dem. Tyvärr saknar vi minst två startspelare, bland annat Flamur Mullali på grund av jobb.

I östgötafemman har Västra Husby, Finspång och Kisa full pott. Därmed väntar en rafflande slutstrid. I grundläget är det bara seriesegraren som går upp i division 4. Det kan bli fler lag än så, beroende på hur många östgötalag som åker ur trean (just nu ser det inte positivt ut). 

Noterbart är att det inte finns något kvalspel i Östergötland. Istället är det poängsnitten i de tre olika division 5-serierna som styr uppflyttningen vid en eventuell extraplats. Exempel: Om Kisa kommer tvåa i sin serie måste de ha bättre poängsnitt än de övriga tvåorna för att gå upp.

Så är läget i division 5

Helgens matcher: Djursdala–HM IS, Målilla–Fårbo, Boston–Södra Vi, Hultsfred–Österbymo, Lojal–Storebro, Kisa–Norsholm.

Smålandsfemman: Stjärnan och IFK Oskarshamn har ryckt i toppen och ser ut att göra upp om seriesegern. Därbakom är det flera lokala lag som slåss om tredjeplatsen, som innebär kvalspel. Just nu är Lojal i förarsätet. I den jämna bottenstriden är det HM IS och Österbymo som ligger på nedflyttningsplats.

Östgötafemman: Västra Husby, Finspång och Kisa har vunnit allt så här långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!