Tränarprofilen kritisk till fotbollsstandarden

Förra säsongen åkte Målilla GoIF ur division fem och drabbades av spelarflykt inför årets säsong. Vi tog ett snack med tränaren Johan Hägg och ställde fem frågor till honom, där vi bland annat pratade om standarden på fotbollen i kommunen – och heta derbyt mot IF Hebe.

Johan Hägg inför premiären mot Hebe.

Johan Hägg inför premiären mot Hebe.

Foto: Arkiv

Fotboll2022-04-20 20:45

Ni åkte ur femman. Hur är det känslomässigt för en klubb som Målilla som historiskt sett brukar ligga på en högre nivå?

– Det är tufft. Vi hade bra förutsättningar inför förra årets säsong, med bra kvalitet. Sen blev det en smäll och jag tror att det helt enkelt berodde på att det var för många spelare in och spelare ut från säsongen innan och där träningsnärvaron inte var bra. Det visar att det tar tid att bygga ett lag, vilket också visade sig svårare när det bara blev en halv säsong. Känslomässigt är det här som ett wake up-call för oss. Nu känns det lite som en nystart, där omklädningsrumskänslan är viktig. Glada spelare ger ofta bra resultat, säger Johan Hägg och tillägger att Målilla tappat 17 (!) spelare inför säsongen, och fyllt på med främst egna, unga spelare. 

Vad säger du om standarden på fotbollen i Hultsfreds kommun just nu?

– Helt ärligt... är det för bedrövligt. Vi har många bra spelare, där det finns riktiga guldkorn, men totalt sett är det för låg nivå. Tyvärr har vi för många spelare i åldern 17–21 års ålder som inte riktigt vet vad som krävs. Bara för att man kan stå och trixa till 300 så tror många att de har en given startplats. Det funkar inte så. Jag saknar den hårda skolan, där spelare gav allt på träning och hade blodsmak i munnen efteråt. 

Hur höjer man standarden igen?

– Det finns inga enkla svar, men jag tror att det är viktigt att det är något lag som är klart bättre än de andra. Ett lag som driver utvecklingen. I dagsläget ska det vara Hultsfreds FK. Rent spontant vore det bästa om HFK tar klivet upp. Det i sin tur kan generera att de som inte riktigt tar plats där kan spela i klubbarna i femman och sexan. Kanske med ett lånekontrakt. 

Hur ser du på rivaliteten mellan klubbarna i kommunen idag?

– Jag önskar att det fanns ett större utbyte, men att rivaliteten samtidigt minskat en aning. Det är lite av en generationsfråga. Det finns mycket att göra om man går in med öppet sinne och har en bra dialog. Klubbarna här måste försöka hjälpas åt. 

Ni möter Hebe i ett derby på torsdag. Dina tankar kring premiären?

– Det blir tufft. Det var ett tag sedan vi möttes. Trots att vi tappade många spelare har vi 25 man i truppen. Jag vill att vi visar en stark vilja. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!