Transferfönstret öppnar – här är snackisarna

Vad händer med landslagssvenskarna i internationella klubbar, är Stina Blackstenius på väg ut i Europa – och kommer Newcastle spendera miljardbelopp för att rädda klubben från att åka ur Premier League? Här är de mest omtalade övergångarna inför januarifönstret, som öppnar vid årsskiftet.

Vad händer med landslagets anfallsstjärna Stina Blackstenius. Vart tar hon vägen? Arkivbild.

Vad händer med landslagets anfallsstjärna Stina Blackstenius. Vart tar hon vägen? Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-01-01 07:37

De största övergångarna brukar ske i sommarfönstret, som i många ligor sker mellan säsongerna. Men det ryktas ändå om att en hel del intressanta affärer kan bli av under januari månad. Här är ett urval.

Största snackisarna

+ Kylian Mbappé har vid flera tillfällen uppgetts vara på väg bort från Paris Saint-Germain, men spelaren har själv dementerat ryktena. Men han kan faktiskt börja förhandla på riktigt nu i januari, då det enbart återstår sex månader av hans kontrakt med Parisklubben. Det mest ihärdiga ryktet är att anfallaren skulle vara på väg till Real Madrid.

– Nej, jag kommer inte gå till Real Madrid i januari. Jag är i PSG. Jag är väldigt glad och jag kommer avsluta säsongen här, hundra procent, sade Mbappé häromdagen till CNN.

+ Trots att så gott som alla storklubbar kopplas ihop med den norske supertalangen Erling Braut Haaland, så är klubbarna med de ekonomiska musklerna för att köpa loss spelaren – som inte bara förutspås bli ruskigt dyr utan också sägs kräva en lön på fem miljoner kronor i veckan – rätt få. Dessutom har spelaren kontrakt med Borussia Dortmund till 2024.

Det som talar för en flytt (som sannolikt blir aktuell först i sommar) är att norrmannen troligtvis vill ta nästa steg. Tävlingsmänniskan i honom lär inte vilja tillbringa ytterligare ett år utan varken internationella eller inhemska titlar.

Landslagsstjärnorna kan flytta

+ FC Köpenhamn uppges vilja göra klart med Albin Ekdal, vice kapten i det blågula landslaget, redan i januari – men kan också tänka sig att vänta till i sommar, när kontraktet går ut med Sampdoria. Djurgården är naturligtvis med i snacket kring innermittfältaren, men även italienska Udinese ska vara intresserade.

+ Landslagsspelarna Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg kan lämna framtidsbesked. Everton och Bayern München ska ha gett sig in i jakten på Kulusevski, som bara gjort fyra matcher för Juventus den här säsongen. Svanberg sägs ha förhandlat om förlängning med Bologna – samtidigt som Tottenham och Arsenal ska ha uttryckt intresse för båda svenskarna.

+ Svenske landslagsmålvakten Robin Olsen, 31, kan återlämnas av Sheffield United redan i januari. Han har släppt in 17 mål på 11 matcher och klubben ska enligt lokaltidningen Yorkshire Examiner vilja bli av med honom tidigare än i juni, när lånet från Roma egentligen går ut.

+ Mittfältaren Jens Cajuste, som ville lämna danska Midtjylland redan i somras men snuvades på flytten, kan säljas i fönstret.

Övergångar som tros bli klara

+ Chelseas kapten Cesar Azpilicueta ser ut att vara på väg till Barcelona. Spanjorens kontrakt med London-klubben går ut först i juni men enligt spanska medier har parterna redan nått en första överenskommelse. Den katalanska klubben har dock finansiella bekymmer och har redan värvat Ferran Torres från Manchester City för 55 miljoner euro.

+ Napoli-ikonen Lorenzo Insigne tros göra en oväntad flytt – till Toronto FC i MLS. Han har ett utgående kontrakt med den italienska klubben och ska ha varit missnöjd med betalningen som erbjudits i förhandlingarna kring en förlängning.

+ Manchester United-målvakten David de Gea ryktas bort från klubben, där han har kontrakt till sommaren 2023. Enligt brittiska medier är klubben intresserad av Emiliano Martinez i Aston Villa och Illian Meslier, Leeds, i hans ställe.

+ Även Anthony Martial ser ut att lämna United. Fransmannen har bett tränaren Ralf Rangnick om att få lämna. La Liga-klubben Sevilla ser ut att bli 26-åringens nästa klubbadress då klubben uttryckt en önskan om att få köpa eller låna in honom.

– Han berättade för mig att efter sju år i Manchester United är det dags för honom att vända blad, att hitta någonting nytt, säger Rangnick.

Newcastle lär storshoppa

+ Den engelska klubben i botten av Premier League förväntas storshoppa i hopp om att rädda klubben från degradering. Newcastle är i behov av nya spelare på i stort sett alla positioner och pengar finns – klubben betraktas som en av de de rikaste i världen efter att ha blivit uppköpt av den saudiarabiska investeringsfonden PIF i oktober.

Klubben uppges vara intresserad av så gott som alla spelare på marknaden– frågan är bara om spelarna vill ansluta sig, och hur höga prissummor som de säljande klubbarna sätter. På önskelistan finns bland andra Real Madrids stjärnspelare Toni Kroos och Thibaut Courtois, Lilles mittback Sven Botman och Arsenals omskrivne före detta lagkapten Pierre-Emerick Aubameyang.

+ Holländaren Frenkie de Jong kanske kan bli aktuell för Newcastle? Barcelona ska vara villigt att sälja mittfältaren för att få in pengar, men har enligt tidningen Mundo Deportivo inte fått in några bud.

Vad händer med Blackstenius?

+ Stina Blackstenius kontrakt med BK Häcken går ut vid årsskiftet, men vad som händer sedan verkar inte ens 25-åringen veta än. För ett par veckor sedan hade hon fortfarande inte bestämt sig. Att stanna i Göteborgsklubben är fortfarande ett alternativ, samtidigt som ett nytt Europaäventyr lockar. Intresse saknas inte efter Blackstenius strålande 2021, där hon öst in mål både i lands- och klubblag.

+ Om herrarnas silly season-cirkus är fylld av rykten och spekulationer är det betydligt lugnare på damsidan. För svenskt vidkommande är Jonna Anderssons framtid kanske mest osäker. Vänsterbacken har fått begränsat med speltid i Chelsea under hösten, och i och med värvningen av unga ryska landslagsspelaren Alsu Abdullina, som spelar på samma position, hårdnar konkurrensen ytterligare. Anderssons kontrakt går ut efter 2022.

+ Internationellt snackas det en del om Milans anfallsess Valentina Giacinti. 27-åringen har gjort 55 mål på 66 Serie A-matcher de senaste åren och uppges locka intresse bland annat i engelska Super League.

Går Haaland nu? Eller stannar han till sommaren. Arkivbild.
Går Haaland nu? Eller stannar han till sommaren. Arkivbild.
Fakta: Transferfönster

Klubbar får bara registrera nya spelare under vissa begränsade perioder, så kallade transferfönster. Här är vinterns transferfönster:

Övergångar till klubbar i:

England: Herrar 1–31/1, damer 31/12–27/1.

Frankrike: 1–31/1.

Italien: 3–31/1.

Spanien: 3–31/1.

Sverige: 8/1–31/3.

Tyskland: 1–31/1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!