Trendbrott för Ukraina – seger i EM

Ukraina har radat upp förluster. Men till slut lyckades förbundskapten Andrij Sjevtjenko & Co vinna en fotbollsmatch i ett EM-slutspel: 2–1 mot Nordmakedonien i Bukarest.

Ukrainas Andrij Jarmolenko firar 1–0-målet i segern mot Nordmakedonien.

Fotboll2021-06-17 16:56

Senaste segern i EM-sammanhang: 2–1 mot Sverige i öppningsmatchen i slutspelet 2012, vars värdskap delades mellan Ukraina och Polen.

Sedan har det blivit sex raka förluster, varav den alla färskaste är 2–3-nederlaget i mötet med Nederländerna i söndags.

Men de som väntar på något gott...

Till slut kom nämligen segern för Ukraina – 2–1 mot Nordmakedonien i nationalarenan i rumänska Bukarest.

Chans på åttondelsfinal

En seger som gör att förbundskapten Andrij Sjevtjenko & Co i högsta grad är med i kampen om att gå vidare från gruppspelet; vilket gruppernas två främsta lag tillsammans med de fyra bästa treorna gör.

Andrij Jarmolenko, som bjöd på ett klassmål mot Nederländerna, var först på bollen som Oleksandr Karavajevs skarvade vidare efter en hörna och petade in 1–0 vid bortre stolpen efter 29:e minuten.

Fem minuter senare lurade Roman Jaremtjuk bort Nordmakedoniens försvar, kom fri med målvakten Stole Dimitrievski och visade kyla och klass när han placerade in 2–0 lågt, hårt vid första stolproten.

Två straffmissar

Goran Pandev bjöd på ett fint nummer när han reducerade i 39:e minuten men chippen till 1–2 vinkades av för offside.

1–2 kom till slut, via Ezgjan Alioski som efter sin missade straff fick tag på returen och till slut fick in bollen bakom målvakten Heorhij Busjtjan.

I slutet, 84:e minuten, kom matchens nästa straffmiss när Nordmakedoniens Dimitrievski stoppade Ruslan Malinovskyjs försök från elva meter.

Ukraina avslutar gruppspelet mot Österrike och Nordmakedonien mot Nederländerna, två matcher som avgörs på måndag klockan 18.00.