Trevande dansk VM-start – mållöst mot Tunisien

Trevande, långsamt, försiktigt. Danmarks VM-start mot Tunisien hade mer att önska. Men poäng blev det: 0–0 mot Tunisien – mästerskapets första mållösa match.

Christian Eriksen, vänster, och hans Danmark fick en trevande VM-start i mötet med Youssef Msaknis Tunisien. Mållöst blev det i Doha.

Fotboll2022-11-22 15:58

Förbundskapten Kasper Hjulmand konstaterade att Danmark skulle vara underlägset mot Tunisiens fans på Education City Stadiums läktare.

Det var danskarna.

Men han hoppades på att det rödvita-laget skulle vara bäst på planen.

Det var inte danskarna.

Bra resultat bakom sig

Danmark har haft några fina år bakom sig. Efter förlusten i åttondelsfinalen i Rysslands-VM 2018 nådde danskarna semifinal i EM 2020 — som spelades 2021 med anledning av pandemin – och i kvalet till slutspelet i Qatar var de överlägset.

Danmark dominerade kvalgruppen totalt.

Med 1–0-segern mot Österrike på Parken säkrades biljetten till emiratet vid Persiska viken — och det som det andra europeiska laget.

Väl på plats i Doha?

Där fick det rödvita-laget en trevande start på mästerskapet.

Visserligen ägde Danmark det mesta av bollen, men då vägen framåt var långsam, med för många bollkontakter, hade Tunisien inget större bekymmer att samla ihop sig och ligga lågt, kompakt framför målvakten Aymen Dahmen.

De skapade förvisso en del oreda med sina hörnor.

Men mer var det inte.

Desto spetsigare var Tunisien, i alla fall under första halvlek innan deras offensiv mattades av i andra.

Där var det tydligt vad matchplanen handlade om: framåt.

Visst hade vissa spelarna lite trixande för sig men bollen skulle framåt, spelarna skulle framåt, framåt, framåt.

Spelet gav även ett par chanser.

Issam Jebali hade en boll inne efter drygt 20 minuter, men det dömdes bort för offside. Anfallaren fick en ny chans i slutet av första halvlek. 30-åringen fick ytterligare ett friläge med Kasper Schmeichel, valde denna gång att chippa men den danske målvakten fick upp näven och styrde bollen till hörna.

Cornelius missade öppet mål

Danmark fick även de ett mål bortdömt för offside och en VAR-granskning som inte ledde till någon straff efter en handssituation på Yassine Meriah.

Närmast en regelrätt fullträff var ändå inhopparen Andreas Cornelius, i 70:e minuten.

Andreas Christensen nickade Christian Eriksens hörna mot bortre stolpen, där hade 29-åringen i princip ett öppet mål.

Men då träffen med pannan blev sisådär skarvade han bara vidare bollen till att träffa stolpen.

Mållöst blev det – för första gången under VM i Qatar.

Danmark få ny chans att spela till sig VM-poäng redan på lördag. Då väntar regerande mästarlaget Frankrike. Gruppen avlutas sedan mot Australien den 30 november.