Heta målskyttar i fokus inför avgörande derbyt

47 av lagets 56 mål den här säsongen. Snacka om att Vimmerby IF:s offensiva trio Nathalie Johansson, Frida Pöder och Stina Kägo Bragsjö gjort ett stort avtryck. På lördagen får de en viktig roll i toppderbyt hemma mot Tjust. "Det kommer bli en rejäl kamp", säger Nathalie Johansson.

Nathalie Johansson (25), Frida Pöder (13) och Stina Kägo Bragsjö (9) har svarat för 47 av Vimmerby IF:s 56 mål den här säsongen. De får en viktig roll när VIF tar emot Tjust i ett derby på hemmaplan på lördagen.

Nathalie Johansson (25), Frida Pöder (13) och Stina Kägo Bragsjö (9) har svarat för 47 av Vimmerby IF:s 56 mål den här säsongen. De får en viktig roll när VIF tar emot Tjust i ett derby på hemmaplan på lördagen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-09-15 16:00

Med fem omgångar kvar av damernas division 2 börjar det onekligen dra ihop sig i toppen av tabellen. Tjust leder serien på 41 poäng och Vimmerby är trea på 36. Ulricehamns IFK är också med i kampen om seriesegern i högsta grad på 38 poäng.

VIF behöver med andra ord få med sig tre poäng från lördagens derby på Arena Ceos.

– Det finns många anledningar för oss att vinna den här matchen så motivationen bör inte vara några problem, säger Nathalie Johansson som fått ikläda sig rollen som lagets skyttedrottning i en rad säsonger.

På sistone har hon fått god hjälp med målskörden av Frida Pöder och Stina Kägo Bragsjö. I år har trion faktiskt gjort 47 av Vimmerbys 56 mål. Nathalie toppar på 25, Frida har gjort 13 och Stina 9 mål.

Motsvarande siffror förra säsongen var Nathalie 36, Frida 15 och Stina 5. Då gjorde de 56 av lagets 81 mål på 20 matcher.

– Vi har fått två säsonger tillsammans och lärt känna varandra utan och innan både på och utanför planen. Det gör att vi hittar varandra mycket lättare ute på planen, säger Stina Kägo Bragsjö.

Att trion är så dominanta offensivt för laget är de själva ödmjuka inför.

– Det är inget som vi lägger så stor vikt vid. Det viktigaste är att det går bra för laget, säger Frida Pöder.

Vad blir avgörande mot Tjust?

– De spelar väldigt fysiskt så vi kan förvänta oss mycket kamp och hårda dueller ute på planen. Huvudsaken är att vi fokuserar på vårt spel, säger Nathalie Johansson.

Senast lagen möttes i serien blev det 2–2 i en match som trion har både goda och mindre bra minnen ifrån. 

– Jag åkte på en fotskada i början av andra halvlek och sedan gjorde Tjust 2–1. Som tur var klev Stina fram och räddade poängen, säger Nathalie Johansson och syftar på 2–2-målet på övertid.

– Jag fick till en riktig drömträff och det är nog både snyggaste och skönaste målet som jag har gjort, säger Stina Kägo Bragsjö.

undefined
Filippa Karlberg har gjort 26 mål för Tjust IF den här säsongen.

Inför lördagens drabbning finns det en extra krydda i att Tjusts Filippa Karlberg toppar skytteligan med sina 26 mål medan Vimmerbys Nathalie Johansson har gjort 25 mål.

Hur mycket prestige är det att vinna en skytteliga?

– Det är klart att det är kul, men det är bara en bonus. Jag ser hellre att laget gör mål och vinner än att jag gör målen, svarar Filippa Karlberg.

Filippa värvades inför den här säsongen till Tjust och uppdraget var att hon skulle bidra med offensiv kraft.

– Förhoppningarna var att komma igång eftersom jag har haft en skada tidigare och kunna producera på ett bra sätt. Det är framförallt nu på slutet och precis innan sommaren som det började lossna ordentligt. Det känns bra. Det var lite ovant i början och jag bytte till en position som jag inte var van vid. Det var mycket nytt i början.

Inför lördagens match har Tjust ett försprång på fem poäng till Vimmerby.

– Det är en tuff match och det är lite av derby som jag förstår det. Vimmerby måste vinna helt klart, men gör vi vårt jobb och vinner resten av matcherna så är det klart.

Vad kommer att krävas för er att det ska bli tre poäng till Tjust?

– Att vi spelar vårt spel. Spelar lugnt och hittar ytorna samt fokuserar på vårt, svarar Filippa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!