"Trodde att det skulle vara tuffare"

Facit för Linköpings FC under senaste veckorna? Sex poÀng av nio möjliga. För Anna Rakel Pétursdóttir? Sex poÀng och fyra avklarade sluttentor.

Foto: Peter Jigerstrom

fotboll2019-05-12 09:00

– Nu ska i alla fall allt med skolan vara klart för vĂ„ren. Men med fotbollen Ă€r det nĂ„gra viktiga matcher kvar, sa 20-Ă„ringen efter lördagsvinsten (2–0) mot Kungsbacka.

Det var toppen mot botten, LFC sparade nÄgra nyckelspelare med Kosovare Asllani i spetsen och vann som vÀntat enkelt utan att vare sig förta sig eller imponera. 715 ÄskÄdare kom till Linköping arena för att se guldfavoriten mot poÀnglösa nykomlingen och. . .ja, de hade i alla fall tur med vÀdret.

– Bra kontroll, men borde ha gjort nĂ„gra mĂ„l till. Men tre poĂ€ng Ă€r det som betyder nĂ„got. Nu fĂ„r vi vara glada i kvĂ€ll och sedan Ă€r det bara att ladda om för Kristianstad pĂ„ onsdag. Det Ă€r tĂ€tt mellan matcherna, men det Ă€r bara kul, sa Anna Rakel PĂ©tursdĂłttir.

Hon var för ett par Är sedan med och vann islÀndska ligan med Thor/KA frÄn Akereyri och spelade i höstas mot tyska storklubben Wolfsburg i Champions league. Ny för sÀsongen i LFC, vÀrvad för att i första hand konkurrera med Elin Landström om ytterbacksplatsen till vÀnster. Men efter Filippa Angeldahls olyckliga knÀskada har hon sÄ hÀr lÄngt fÄtt ta plats bredvid Frida Leonhardsen Maanum som sittande mittfÀltare.

Det har gÄtt bra, med fyra vinster pÄ fem matcher och tidig serieledning.

– Jag spelar dĂ€r coachen vill ha mig. SĂ„ lĂ€nge jag fĂ„r vara med Ă€r jag nöjd, sa hon belĂ„tet.

Mot Kungsbacka var det allmÀnt sömnigt, energilöst och tempofattigt och Pétursdóttir var varken bÀttre eller sÀmre Àn nÄgon annan. Nyttig spelare, oftast bra med vÀnsterfoten och stark i nÀrkamperna.

– Det Ă€r tydligt att kvaliteten pĂ„ fotbollen hĂ€r Ă€r högre Ă€n pĂ„ Island, men det visste jag om och var förberedd pĂ„, sa Anna Rakel PĂ©tursdĂłttir.

Hon trivs med livet och liret lÄngt hemifrÄn.

– Jag har tĂ€nkt att spela som proffs utomlands sedan jag var fem Ă„r, eller nĂ„t sĂ„nt. Det kĂ€ndes som rĂ€tt tillfĂ€lle att testa nĂ„got nytt och jag Ă„ngrar mig absolut inte. Jag trodde att det skulle vara tuffare att anpassa sig till att bo och trivas i ett annat land. Tjejerna i laget har verkligen tagit vĂ€l hand om mig.

Vid sidan av fotbollen pluggar hon pÄ distans.

– Bioteknik.

Det lÄter. . .

– . . . komplicerat?

Ja.

– Det Ă€r det ocksĂ„. Haha. De senaste veckorna har varit tuffa med fyra sluttentor, men nu har jag klarat av första Ă„ret och skolan drar inte igĂ„ng igen förrĂ€n i sommar.

Men fotbollen kommer först?

– Ja, den Ă€r bĂ„de etta, tvĂ„a och trea.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om