Trotjänaren tillbaka på fotbollsplanen – som domare

En gång i tiden var han en kämpe och van målskytt för Hultsfreds FK. Numera har Pierre Fransson lagt fotbollsskorna på hyllan och istället plockat upp visselpipan och det gula och röda kortet. "Jag hade aldrig tidigare kunnat tro att jag skulle vilja bli domare", säger han.

Pierre Fransson firar ett av sina 42 mål han gjorde för Hultsfreds FK under 2010-talet.

Pierre Fransson firar ett av sina 42 mål han gjorde för Hultsfreds FK under 2010-talet.

Foto: Micael Rundberg

Fotboll2020-05-15 19:00

När man tittar på Hultsfred FK:s alla målskyttar under 2010-talet är det nog ingen överraskning för någon att Albert Johansson ligger i topp när det kommer till antal gjorda mål (81). Precis under honom återfinns däremot en spelare som får fler ögonbryn att höjas – Pierre Fransson. Han är den som, efter Johansson, gjort flest mål i HFK sedan 2010 med sina 42 fullträffar.

Statistiken är förvånande, även för honom själv.
– Det är överraskande, måste jag säga. Men samtidigt har jag spelat många säsonger och några mål har man väl hunnit med att göra, säger Pierre Fransson skämtsamt.

undefined
Pierre Fransson har haft en lång karriär i Hultsfreds FK.

Och de som känner till Fransson vet att han knappast gjort de här målen som anfallare. Han spelade mestadels mittback och innermittfältare under sin långa fotbollskarriär men utvecklades ändå till en pålitlig målskytt.
– Jag skulle säga att hälften av målen kom till på hörna och resten var efter spelomställningar, säger han och fortsätter:
– Ett år spelade jag längst upp i mittfältsdiamanten vi hade och då vann jag den interna skytteligan i laget.

Sedan 2018 har det dock inte blivit några mål för den numera 34-årige Pierre Fransson. Den säsongen bröt han fotleden och efter det bestämde han sig för att avsluta karriären.
– Visst, skadan var en faktor men sedan berodde det mycket på att jag hade andra prioriteringar i livet. Jag hade inte tiden och kraften för att spela fotboll.
Har du några planer på att komma tillbaka och spela igen?
– Jag saknar fotbollen med allt vad det innebär men nej, det finns inga planer på att komma tillbaka.

Å andra sidan har han redan kommit tillbaka till fotbollen, om än i en annan form och med ett annat uppdrag på planen. I vintras utbildade han sig nämligen till domare.
– Det var en grundutbildning. Förra året dömde jag lite ungdomsmatcher och även Bullerby Cup, som var skitskoj. Men jag hade aldrig tidigare kunnat tro att jag skulle vilja bli domare, utan det här började jag överväga mot slutet.
Vad är det som lockar med att vara domare?
– Att man får vara en del av spelet och behålla den där nerven som finns i matcherna.
Och att man kan påverka utgången på ett eller annat sätt...?
– Haha... Man ska ju försöka att inte märkas så mycket som domare, men visst.

undefined
Här ses Pierre Fransson i en av många heta dueller han var inblandad i på fotbollsplanen.

Det här året skulle han egentligen ha börjat döma seniorer men eftersom säsongen sköts upp så är läget oklart för tillfället.
– Jag vet inte om jag får vara huvuddomare i division sex och linjedomare upp till division fyra, eller hur det blir. Jag gjorde två så kallade testmatcher på försäsongen och då var jag både huvuddomare och linjedomare.
Hur är det att vara linjedomare?
– Svårt. När man själv spelat har man alltid tänkt att "hur svårt ska det vara? Det är väl bara att hålla linjen." Så är det inte riktigt utan det är mycket tuffare än man tror. Alla fotbollsspelare borde få känna på det en gång för att förstå hur det egentligen är.

Någon elitsatsning som domare blir det dock inte för hans del.
– Jag är nog för gammal för det.
För gammal?
– Ja, om vi ska vara ärliga så satsar man inte på en domare i den här åldern. Det tar så många år att komma till eliten eftersom det är så många steg man ska ta sig igenom. Jag hinner bli alldeles för gammal då. Allt beror på efterfrågan så klart, men jag har svårt att se det.

Pierre Fransson

42 mål

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!