Trots serieledning – spelare lämnar Vimmerby: "Större sårbarhet"

Flera spelare i den nuvarande VIF-truppen kommer att lämna Vimmerby. Men lyckligtvis handlar det inte om laget, utan snarare staden. Förhoppningarna är att matchtruppen kommer kunna vara relativt intakt under andra halvan av säsongen. "Även om de fortfarande är tillgängliga vet man aldrig vad som händer", varnar sportchefen Patricia Pöder.

VIF befinner sig i toppen av tabellen. Det återstår att se hur flera spelares flyttar från Vimmerby påverkar höstsäsongen.

VIF befinner sig i toppen av tabellen. Det återstår att se hur flera spelares flyttar från Vimmerby påverkar höstsäsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-07-16 06:51

Som vi tidigare rapporterat om har Nathalie Johansson spelat sin sista match i den gulsvarta tröjan på obestämd tid. Detta då den poängstarke forwarden väntar barn. Givetvis ett tungt tapp för Vimmerby IF som ligger väldigt bra till i kampen om seriesegern.

Som om inte det vore nog ska nyckelspelaren tillika mittbacksklippan Molly Levin och mittfältaren Svea Backstad lämna vår lilla stad för studier i Halmstad respektive Göteborg efter sommaren, Kujtese Rexha återvänder till Östersund efter en längre praktikperiod i Vimmerby och Minea Snickars kommer spendera hösten i Spanien.

VIF:s Patricia Pöder vill dock poängtera att även om spelarna i fråga lämnar Vimmerby innebär inte det att de lämnar Vimmerby IF.

– Svea kommer vara med ett gäng matcher och Molly planerar att spela resterande matcher. För en sån som Minea blir det givetvis svårt när hon ska utomlands. Det blir ganska långa avstånd för "Kurtan" (Kujtese Rexha) också men hon kommer ändå vara med de första sex-sju matcherna efter uppehållet, och efter det är det inte så många kvar, säger Pöder och fortsätter:

– Det är fortsatt relativt intakt i matchtruppen, även om det såklart är rörligt. Vi kommer slänga ut lite krokar och se om vi kan bredda truppen. Vi har haft en stark trupp men nu behöver vi fylla på. Även om spelarna meddelat att de är tillgängliga vet man aldrig vad som händer. Det blir en större sårbarhet när folk flyttar.

undefined
Molly Levin flyttar ifrån Vimmerby för studier i Halmstad.

Finns det en risk att kvalitén på träningarna blir sämre?

– Jag tänker nog att det kan tunna ut lite. Samtidigt får man se det som en möjlighet. Det ger flera yngre tjejer chansen att komma upp och vara med på A-sidan lite mer. Det kan vara positivt på vissa plan och jag tycker personligen det kan vara dags att plocka upp några av dem.

Finns det några namn som du tänker på och som är klara för det?

– Inte i dagsläget, men vi har börjat diskutera det. Vi vill att de som vi funderar på ska kunna vara med redan från omstarten. Sen finns det självklart alltid möjlighet för fler att komma upp efter hand, även om det finns en tydlig träningstrupp.

Kan det bli aktuellt att försöka värva från klubbar i närområdet?

– Det är väl klart att jag tänkt i de banorna, men det finns inga konkreta namn jag kan bjuda på i dagsläget. Om det skulle bli så att läget ser sämre ut kommer vi såklart agera på något sätt. Det blir tokigt om vi som topplag inte har fullt lag. Vi måste jobba hårt så att det läget inte uppstår.

Serieledande Vimmerby IF har som bekant ett gynnsamt utgångsläge inför fortsättningen. Givetvis är Patricia Pöder nöjd med hur laget agerat under våren. En sak sticker ut lite extra för henne.

– Det jag vill trycka på, och som jag kan känna en stolthet över, är att även om vi inte alltid presterat till 100 procent av vår potential har vi hittat vägar för att vinna matcherna. Det är en stor styrka, för över en hel säsong är det sällan ett fotbollslag får ut maximalt av sin förmåga varje match. Att ha en hög lägstanivå värderar jag högt och det är något vi pratat mycket om.

En stark offensiv har också skördat frukt.

– Den är otroligt vass. Får vi bara lägena så smäller det nio av tio gånger. Men hela laget har stått för en fantastisk insats hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!