Tuff försäsong och frågetecken för tunga pjäser oroar

En förlösande seger i sista omgången räddade kontraktet i femman för HM IS. Nu går laget in på sin andra säsong med Andreas Stejdahl vid rodret och det finns en hel del frågetecken. "Vi har visserligen fått in några nya spelare i laget, men det är osäkert hur mycket tunga pjäser som Emil Sjökvist och Jonatan Green kommer spela", säger han.

Andreas Stejdahl, HM IS.

Andreas Stejdahl, HM IS.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-04-12 16:00

Nyheten i korthet

  • Fotbollslaget HM IS går in på sin andra säsong under ledning av Andreas Stejdahl med vissa osäkerheter. Nyckelspelare som Emil Sjökvist och Jonatan Green kan eventuellt inte spela.
  • Trots en svår föregående säsong lyckades laget säkra sitt kontrakt i Nordöstra fotbollsfemman. Stejdahl anser att de inte fick de poäng de förtjänade trots bra spel.
  • Laget har fått in några nya spelare, inklusive Markus Stjernström från IFK Tuna. De siktar på att hålla sig kvar i serien och undvika situationen de befann sig i förra säsongen.

AVSPARK 2024

Vi börjar med att blicka tillbaka på den förra säsongen. Hjältevad/Mariannelunds IS existens i femman hängde på en skör tråd inför sista omgången.Segern med 5–3 hemma mot Tjust innebar ändå att laget säkrade nytt kontrakt på Storebro och Ankarsrums bekostnad.

– Den säsongen blev inte alls vad vi tänkt oss från början. Jag tycker inte att vi spelade så dåligt, men vi fick inte med oss de poängen som vi förtjänade. Nu löste det sig ändå och det oerhört skönt att vi hängde kvar, säger Stejdahl.

Den forne storspelaren pekar även på en stor anledning till att laget inte presterade som bäst.

– Det var svårt att få till bra träningar när vi sällan var mer än tio spelare på plats. Jag har försökt hitta motivationen hos spelarna och få till roligare pass, men det är svårt nu för tiden.

Nu står en ny säsong för dörren och HM IS har en tuff uppgift framför sig i en upplaga av Nordöstra fotbollsfemman som av många betecknas som en av de hårdaste någonsin.

– Så är det. Lag som IFK Västervik, IFK Tuna och Hjorted/Totebo har värvat vasst. Vi får rikta in oss på att hänga kvar i första hand.

undefined
Emil Sjökvist HM IS
undefined
Jonatan Green, HM IS

HM IS har fått behålla sin spelartrupp intakt, men det finns frågetecken för vissa spelare. Ett par riktigt tunga pjäser som brukar synas i målprotokollet.

– Ja, jag vet inte hur det blir med varken Jonatan Green eller Emil Sjökvist. Green har varit med i ett par träningsmatcher på sistone, men inte börjat träna än. Emil Sjökvist har lite problem med motivationen verkar det som. Han var med i en match mot Målilla, men fick en smäll då och har inte kunnat spela något sedan dess. Det vore förstås mycket värt om de väljer att köra fullt ut.

En annan viktig spelare som har varit skadad är Kalle Hjelmland. Han ser ut att vara på bättringsvägen.

– Han blir inte spelklar till premiären, men har börjat jogga lite lätt på träningarna i alla fall. Förhoppningsvis är han tillbaka snart.

HM IS brukar ha svårt att värva in spelare, men i år finns några tillskott i truppen.

– Markus Stjernström är ny från IFK Tuna och så har några killar som lagt av tidigare börjat spela igen. Det känns bra.

På lördag spelas premiären på Hjältemon.

– Vi möter Södra Vi och det brukar bli tuffa matcher. Men det ska bli kul att komma igång.

Resultat 2023

Kom nia i serien förra säsongen och klarade nytt kontrakt. Tog 15 poäng på 20 matcher.

Målsättning 2024

– Vi siktar på att hänga kvar i första hand och inte hamna i samma situation som förra säsongen.

Seriefavoriter

– IFK Tuna och IFK Västervik med Hjorted/Totebo som outsider.

Försäsongen

– Det har sett helt okej ut på matcherna. Vi tog oss vidare i cupen, men åkte ut mot Bäckseda tidigare i veckan. Träningsmässigt har vi mest kört inomhus så där finns det mer att önska.

Heta nyförvärv

– Vi har fått in Markus Stjernström från Tuna. Målvakten Hugo Pettersson gör comeback och Gillis Söderström är också ny i laget. 

Nyckelspelare

– Felix och Erik Stejdahl är viktiga för laget. Kristoffer Oskarsson bidrar också med sin rutin.

Stjärnskott

– Framförallt Nils Hagman och Isak Berget. De var med en del förra året och jag hoppas att de kan ta nya kliv den här säsongen.

Seriepremiär

13/4: Hemma mot Södra Vi IF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!