Tufft läge för anrika HFK

2006 slutade Hultsfreds FK åtta i division tre. Efter halva säsongen 2010 har HFK ena foten djupt nedgrävd i division fem. HFK rasar genom seriesystemet - vår tidning försökte ta reda på varför.

Fotboll2010-08-06 22:01

Den lokala fotbollskartan ritas om ständigt. Och snabbt. En förening gör några bra säsonger, avancerar i seriesystemet för att sedan rasa tillbaka till utgångspunkten igen. Sådär håller det på, med få undantag.
För inte så länge sedan spelade Vimmerby IF i division fem. Nu är de traktens i särklass bästa lag. För fyra år sedan kom Hultsfreds FK åtta i division tre. Två förlorade generationer senare rusar HFK raka vägen mot femman.
När Hultsfred öppnar sin höstsäsong borta mot Sävsjö på måndag ligger laget näst sist i "fyran" med ynka sju poäng på tolv omgångar. I dagsläget talar ingenting för att den positionen har förändrats när serien avslutas den 26 september. HFK är på väg mot sin tredje degradering på fyra år.
- Jag vill inte ens tänka tanken, men det ligger nära till hands? Jag har aldrig varit med om en degradering så långt ned, säger Leif Jutegård, en av föreningens verkliga trotjänare.

Varit med från början
Jutegård har verkat i ett antal olika roller i Hultsfreds FK (idag styrelseledamot) ända sedan klubben bildades 1974. Han kom från HAIK-sidan när Hultsfreds AIK och Hultsfreds FF (Malmens SK) slogs ihop, men har under föreningens 36-åriga historia aldrig varit med om något liknande. Medgång har naturligtvis blandats med motgång - men aldrig av den här sortens proportioner.
- Det är sorgligt? Det är oroväckande att vi inte kan fylla på med något nytt. Division fyra, fyra elit borde vi kunna hålla, säger han och fortsätter:
- Vi har pendlat mellan trean och fyran hela tiden. Såhär långt ned har vi inte varit sedan sammanslagningen. Då hade vi folk, nu är det färre och färre som spelar fotboll. Alla lag gapar efter spelare.
Allra mest gapar Hultsfreds FK. Det kan inte råda något tvivel om att HFK haft störst spelaromsättning av alla lokala lag under de tre senaste åren. Laget har förlorat ofattbara 26 (!) spelare. Efter 2007, då laget kom sist i trean, försvann den äldre generationen med spelare som Morgan Pihl, Jonas Johansson och årets tränare Johan Nilsson.

Tappade två startelvor
Kent Nicklasson, meriterad tränare från Oskarshamn, kom knappast till ett dukat bord när en ny, yngre generation försökte ta ny sats i Elitfyran 2008. Laget hängde kvar efter kvalspel - men sedan försvann det. Inför 2009 tappade HFK sin startelva för andra året i rad. Vissa gick till lag högre upp i seriesystemet, men ännu fler gick till lägre.
Robin Olsson och Filip Ingemarsson försvann till Hebe, David Paulsson och Tom Frödeberg till VSGF/JAIK, Erik Ingemarsson till Lojal. Det är alla spelare som hade kunnat bära Hultsfreds FK in i framtiden, utan dem åkte laget ur Elitfyran med dunder och brak.
- Om man visste varför hade det inte hänt. Vi har förlorat för många spelare, konstaterar Jutegård.
- Vi har inte varit vakna. Det går inte att skylla på tränare, för vi satsade med ett känt namn i Nicklasson, men spelarna stannade inte kvar i alla fall. Vissa gick till Vimmerby och det är ju fullt förståeligt, men det är de andra som är oroväckande. Många säger att de behöver en nytändning, och man kan inte tvinga någon att spela.
- Personligen tror jag mycket beror på att vi tog bort kontrakten när vi låg i trean. Även om det inte är så hårda kontrakt och så mycket pengar tror jag att spelarna ställer upp på ett annat sätt när de är bundna. Det är bara att se på Vimmerby, det har gett resultat.
Kunde ni gjort något annorlunda?
- Det är svårt att säga, vi rår inte på utvecklingen i samhället, men vi skulle kanske varit lite tuffare och fått några att stanna. Då kanske det ena gett den andra.
Hur ser du på årets trupp?
- Det har väl varit lite för mycket lekstuga, och vi har haft skador på flera av de äldre spelarna. De måste vara hela. Det fattas några som är lite pappa på planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!