Tufft schema för domare Aldin

Han dömde i fredags, lördags, söndags (kurs), tisdags och onsdags. Han ska döma på lördag, söndag och måndag. Hänger ni med? Det här är vardag för många av traktens fotbollsdomare. - Du måste tycka det är roligt, annars fungerar det inte, säger Aldin Imamovic.

Fotboll2010-09-10 06:33

Utan domare - inga matcher. Det är den krassa verkligheten.
Klubbar vet om det, ledare vet om det. Ändå görs det inte tillräckligt för att rekrytera nya domare.
Bristen är oroväckande på sina håll, vilket gör att belastningen på de som ändå dömer är hård. Det är bara att kolla på Aldin Imamovic schema.
- Sedan Dawan Mofak, Andreas Söderman och Johan Söderman flyttat är vi ännu färre som dömer kontinuerligt i klubben (Vimmerby Fotbollsdomarklubb). Nu är vi nog bara tio seniordomare. Det är ett jäkla jobb för Göran Eklund (domartillsättare) att få ihop det. Han är fantastisk och beundransvärd, säger Imamovic och fortsätter:
- Tänk om alla orter i trakten kunde få fram minst en domare. Då skulle mycket av problemen vara lösta.

Domare - inget annat
Vi har stämt träff med den energiske 24-åringen med bosniskt ursprung på ett fik i Mariannelund. På planen ger han ofta ett bestämt intryck. Vid sidan av, när vi träffar honom, är det en charmig, verbal och pratglad kille vi möter.
- Vissa som känner mig blir nog lite fundersamma. Jag är en ganska skojfrisk kille, men på planen är jag domare. Inget annat.
Han flyttade från Sarajevo till Sverige och Mariannelund 2001. Idrotten, särskilt fotbollen, var ett sätt för honom att införlivas i det svenska samhället.
- Jag anpassade mig snabbt mycket tack vare fotbollen. Det var en bra inkörsport.

Växt som människa
Aldin tar en klunk av sitt thé. Tröttheten från nattens arbetspass märks inte. Kanske är det för att vi pratar om hans stora passion, idrott, som får honom att släppa tankarna på välbehövlig sömn.
Hur kom det sig att du blev domare?
- Intresset väcktes sedan jag blev föreningsdomare i Mariannelund. Jag tog initiativet själv. Sedan har det fortsatt och jag har haft mycket hjälp av Göran Eklund.
Han själv - och många med honom - tycker att han utvecklats som domare de senaste åren.
- Jag är en annan domare idag än för bara två-tre år sedan.
Varför...?
- Jag är säkrare i min roll och har växt som människa. Förr var jag lite kantigare som person och många tyckte nog att jag var en paragrafryttare. Vissa har kanske den bilden fortfarande och det är svårt att tvätta bort den stämpeln. Att jag dömer många matcher har också gjort att min utveckling som domare tagit fart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!