Tufft uppdrag för 16-åriga Anna

Den stora frågan för Vimmerby IF 2012: vem ska göra målen? 16-åriga Anna Karlsson kan vara en del av svaret. - Jag ska göra mitt bästa, säger hon inför lördagens svåra premiär mot Mariebo.

Fotboll2012-04-19 06:36

Ni vet hur det ligger till. Camilla Näslund, Emma Jones och Sofie Persson gjorde 51 av 79 VIF-mål ifjol. Ingen av dem är kvar när laget gör comeback i division två efter ett års frånvaro.
Vimmerby IF var ett gediget fotbollslag förra året, och den defensiva stommen är intakt och förhoppningsvis förbättrad ytterligare. Men: målen, vem ska göra dem?
Anna Karlsson, 16, är kanske den bästa gissningen.
- Jag ska försöka, men det kan nog bli tufft att fylla hela Camillas roll. Jag ska göra mitt bästa.
- Såklart Camilla, Jones och Sofie saknas, men vi har många nyförvärv så det ska inte vara något större problem. Vi har ändå en stark trupp och många som kan utvecklas mycket.
Måste ni ändra ert spel utan trion?
- Nej, vi ska köra på som vanligt och göra som vi brukar göra. Camilla var en nyckelspelare och om man slog bollen på henne blev det mål. Men det finns spelare i laget som kan göra mål.

Trivs på topp
Håkan Ericsson vill inte lägga någon press på 16-åringen.
- Ansvar får de äldre spelarna ta. Anna är 96:a och ska spela med glädje. Hon löper otroligt mycket och är varierad i sina avslut. Hon kommer säkert dra några baljor i år och ligger väl närmast till hands att starta i anfallet.
Anna kom till VIF ifjol och fick en hel del speltid, mestadels som yttermittfältare. Under årets försäsong har hon emellertid fått förtroende på sin favoritposition: forward.
- Jag trivs bäst där. Det blir mer löpningar och finns mer löpvägar.
Hur skulle du beskriva din spelstil?
- Jag tar mycket löpningar och försöker slita så gott jag kan. Mycket kämpaglöd.
Vad har du för mål med säsongen?
- Att utvecklas. Jag vill bli lite bättre än vad jag är. Allting kan bli bättre.

Fotbollsgymnasium
Utveckling är ett återkommande ord under intervjun, och även Håkan Ericsson är en frekvent användare. Under de senaste åren har VIF också forslat en mängd spelare till spel på högre nivå. Linda Bengtsson, Kosovare Asllani, Lovisa och Linnea Johansson samt trion som gick vidare efter succén 2011 utgör en rätt imponerande skara som fostrats i gulsvart.
Av allt att döma kommer Anna Karlsson också ta nästa steg i höst och inleda sin treåriga utbildning på fotbollsgymnasiet i Kalmar.
- Jag har kommit in och det känns jätteskönt, men jag vill vara kvar i Vimmerby så länge jag kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!