Tuna fick fyra röda kort • Tränaren: "Det är snudd på pinsamt"

Fyra röda kort, varav tre på planen, gjorde det svårt för Tuna att få med sig poäng borta mot serieledande Västervik. Lasse Gustavsson, tränare och målvakt i Tuna, var rejält irriterad på domarinsatsen efter matchen. "Det är ett lag som får med sig besluten matchen igenom", säger han.

Glada miner i Västervik, ledsnare i Tuna. Västervik vann en galen match med 5-3.

Glada miner i Västervik, ledsnare i Tuna. Västervik vann en galen match med 5-3.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-05-24 23:00

Det går inte bortse från att de röda korten som Tuna ådrog sig blev helt avgörande i fredagsmötet på Örbäcken.

Bortalaget fick nämligen en pangstart på matchen efter två mål på tolv minuter, av Victor Gustavsson respektive Anthon Békési.

Kort därefter påbörjades en kortkavalkad, för efter cirka fyrtio minuter ådrog sig Tuna-mittfältaren Filip Fungmark sitt andra gula kort efter en situation på mittfältet där domaren ansåg att han kom in för hårt.

Rött kort och Tuna nere på tio man, dessutom reducerade Västervik ett fåtal minuter senare genom centertanken Kliton Bakiu.

Men Tuna visade moral och kunde återta ta tvåmålsledningen genom Diego "Keko" Torribio Urrutia som satte en straff kyligt i 44:e minuten.

Bakslagen fortsatte när Emil Bränning i Västervik turligt fick ett skott på sig som styrdes in i mål drygt tio minuter in i andra halvleken. 

Tio minuter senare kom nästa röda kort när "Keko" kom i ett ihopslag med Västerviks målvakt Albin Liffner. Från sidan var det svårt att se om "Keko" träffade bollen först, men både han och övriga Tuna-spelare blev enormt irriterade när han efter situationen också fick syna det röda kortet. 

Som på beställning kom dessutom 3–3 tre minuter senare, i matchminut 71 när Awet Habtu satte en straffspark. 

Efter ett utdelat rött kort till Rory Barraza på bänken och Anthon Békési på planen, mål av Oskar Åberg och Awet Habtu igen kunde vi konstatera att Västervik vunnit med 5–3 och att Tuna fått syna fyra röda kort. 

Som ni kan misstänka var Lasse Gustavsson i Tuna allt annat än nöjd med domarens insats: 

– Vad ska jag säga? Vi gör en fantastisk första halvlek. Men... Det händer inte ofta att jag säger att en domare är dålig men idag tycker jag det är snudd på pinsamt om jag ska vara ärlig. I vissa situationer kan jag inte se om han gör rätt eller fel, men det är bara ett lag matchen igenom som får med sig besluten.

– Första är fantastisk från oss och så länge vi får chansen att spela om det tycker jag vi är bättre, men vi får ju inte chansen. Det är oerhört dålig spelkänsla från domaren.

Även om korten började hagla i den andra halvleken mot Tuna-spelarna anser Gustavsson att domaren var emot dem matchen igenom.

– Det börjar redan i första med massa konstiga avblåsningar. Och istället för att prata med spelarna var han uppe och viftade med korten direkt. Vi hade klarat det med en man mindre. Men han skyddar sig bakom korten och det gör mig så frustrerad.

Även vid flera av målen hade Tuna oflyt.

– Vid andra målet tar bollen ryggen in, det tredje är en straff efter en 50/50-situation som händer varje match i straffområdet, och det blåser han (domaren) för. Och efter det är vi i uppförsbacke. 

Västerviks tränare, Ayman Hadrous, var desto gladare och stolt över hur hans lag reagerade efter en svag första halvlek.

– Vi började prata om att vi måste vara kamrater för varandra där ute. Är det någon som lider där ute får vi hjälpa den personen. Kamratskap och broderskap pratade vi om. Vi kommer ut och gör en sjukt smart andra halvlek med supermycket tålamod och vi kommer till jättemycket chanser. När vi gör 3–3 kände jag mig bekväm med att vi skulle klara det.

Västerviks-tränaren ger sin syn på de röda korten:

– Jag ser inte vad som händer på alla, jag står långt ifrån. Men det är lite synd att det blir som det blir. Vi hade också kunnat åka på flera kort i första halvlek om vi varit så frustrerade och övertaggade. Det var en märklig division 5-match i alla fall, säger han och skrattar till.

I övrigt är det värt att notera att det i samband med Västerviks sista mål uppstod en läskig situation där Johan Lundin fastnade med foten i gräset och såg till att vrida till knät rejält. Såhär säger mittbakcksklippan till Sporten efter matchen: 

– Det började mot Hultsfred redan... Knät bara viker sig. Men jag har inte kollat upp det. Vi får se hur allvarligt det är. Det brukar bli en blödning först i alla fall. 

En som var extra belåten var Amel Komina i Västervik, som nog var planens bästa lirare.

– Det är alltid sjuka matcher mot Tuna! Vi snackade om det i omklädningsrummet att det är dags att vinna såna här matcher om vi ska gå upp. Vi vet att Tuna lätt blir tjuriga, så vi försökte hålla huvudet kallt, och det funkade.

Hur firar ni?

– Haha, det blir nog en sväng på stan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!