Tung återkomst för Potter och Olsen

Graham Potters återkomst till Brighton blev inte som han hade tänkt sig. Robin Olsens återkomst till fotbollsplanen var inte mycket roligare. De båda Sverigebekantingarna åkte på var sin näsbränna i lördagens Premier League-omgång.

Graham Potters viftande vid sidlinjen var till ingen nytta borta mot engelsmannens förra klubb Brighton, som vann med 4–1.

Fotboll2022-10-29 15:55

Aston Villa går knackigt. Robin Olsen får inte mycket speltid för det. Men när förstemålvakten Emiliano Martínez skadade sig borta mot Newcastle var det dags för Olsen att värma upp och i den 35:e minuten byttes han in för första gången den här säsongen.

Särskilt kul blev det inte för den svenske landslagsmålvakten.

Han inledde visserligen med att rädda ett friläge, men resten av matchen vill han kanske helst glömma.

Callum Wilson gjorde 1–0 på straff på tilläggstid i första halvlek, samme Wilson utökade till 2–0 tio minuter efter paus och när Joelinton sedan satte 3–0 tre minuter senare var det tack och adjö för Aston Villa.

I den 67:e minuten stod sedan Miguel Almirón för matchens delikatess när han knorrade in 4–0 utan chans för Olsen, vars Aston Villa fortsätter att kämpa i botten av tabellen.

Newcastle klättrade samtidigt upp på Champions League-plats, upp som ny fyra. Detta efter att Chelsea kammat noll borta mot Brighton.

Dubbla självmål

Tidigare Östersundstränaren Graham Potter lämnade just Brighton för Chelsea i september, men av lördagen att döma var det inget givet byte uppåt i karriären. Alternativt att 47-åringen ändå inte är den perfekta lösningen för Londonlaget.

Brighton, med nye tränaren Robert De Zerbi, chockstartade och radade upp flera heta målchanser från start. Redan i den femte minuten gav det utdelning, när Leandro Trossard rullade in 1–0.

Halvleken fortsatte på samma sätt, och värre, för Chelsea. Två självmål, från Ruben Loftus-Cheek och Trevoh Chalobah, såg till att det stod 3–0 redan efter första halvlek.

Kai Havertz reducerade fint strax efter paus, men Chelsea kom inte närmare. På tilläggstid avslutade i stället Pascal Gross målskyttet med sitt 4–1.

Chelsea är femma, åtta poäng bakom Manchester City som åtminstone tillfälligt tog över serieledningen från Arsenal (som tar emot Nottingham på söndagen) efter 1–0 borta mot Leicester.

Ingen Haaland

Leicesters tränare Brendan Rodgers sade inför lördagens match mot City att han var glad över att Erling Braut Haaland, 11 mål på 17 ligamatcher så här långt, inte kom till start.

Men det finns andra i Manchester City som kan kliva fram när norrmannen, som saknades på grund en fotskada, inte är med.

Som Kevin De Bruyne.

Några minuter in på den andra halvleken tilldelades City frispark en bit utanför straffområdet. Belgaren lade upp bollen, tog sats och fick på en kalasträff i krysset. Otagbart.

– Frisparken är perfekt. Vi har bevisat att vi kan vinna med eller utan Haaland, sade De Bruyne till BT Sport.

Joelinton låg bakom ett av fyra mål som Aston Villas Robin Olsen, till höger, tvingades släppa förbi sig på lördagen.