Tung förlust för Everton – Zaha vägrade knäböja

Everton låg under med 0–2 efter 24 minuter hemma mot Burnley i Premier League – och Liverpool-laget lyckades bara reducera. En tungt bakslag i jakten på Champions League-platserna.

Wilfried Zaha blir först i PL med att inte knäböja.

Fotboll2021-03-13 17:33

Everton gick in i matchen med tre segrar på de fyra senaste. Formen innebär en sjätteplats, med känning på topp fyra som leder till Europas finaste turnering, Champions League.

Burnley? Inte en seger på fem matcher – men det blev det ändring på.

Nyzeeländaren Chris Wood förvaltade lagets första skott och satte ditt ledningsmålet. Drygt tio minuter senare snurrade engelsmannen Dwight McNeil upp Everton-mittfältaren Allan på läktaren och skruvade läckert in 2–0 via stolpen.

Evertons anfallsstjärna Dominic Calvert-Lewin nådde högst på en inläggsfrispark och kunde reducera innan halvtidspausen, men mer än så blev det inte. Burnley lyckades hålla ut och tog tre viktiga poäng i hopp om att undvika en bottenstrid.

Everton däremot hade möjlighet att knappa poäng på Chelsea på fjärdeplatsen, men lyckades inte ta den. Klubben är i nuläget sexa, fem poäng efter Chelsea men med en match mindre spelad än Londonlaget.

Vägrade knäböja

Det mest intressanta hände redan innan avspark i matchen mellan Crystal Palace och West Bromwich.

Crystal Palace-stjärnan Wilfried Zaha hade meddelat tidigare att han skulle sluta knäböja, och i hemmamatchen mot West Bromwich blev det verklighet.

Han har kallat ritualen "förnedrande", och uttryckte i ett uttalande i samband med avspark att det inte gjorde någon riktig skillnad för de som utsätts för rasism. Han är den förste Premier League-spelaren att inte sätta ner ett knä innan avspark.

Sedan antirasism-kampanjen "Black lives matter" drog i gång har spelare och domare i den engelska fotbollsligan Premier League ställt sig på ett knä inför avspark för att visa sitt stöd.

VAR-straff

Matchen då?

En hands ledde till en VAR-koll som ledde till en straff i den 37:e minuten, och väl där gjorde serbiske straffspecialisten Luka Milivojević precis som han brukar.

Särskilt roligare än så blev det inte på Selhurst Park i London, och hemmalaget vann matchen med 1–0.

Ett tungt resultat för WBA som ligger åtta poäng från säker mark, med två matcher mer spelade än Brighton ovanför nedflyttningsstrecket.

I den tidiga matchen förblev tysken Thomas Tuchel obesegrad som Chelsea-tränare, men någon ny seger blev det inte. Bortamatchen mot Leeds slutade mållös.

I kvällens sena match stod Fulham upp mot blivande (?) mästarklubben Manchester City i en halvlek. Efter mållösa första 45 satte City rappt in stötarna efter pausen. På mindre än en kvart tog John Stones, Gabriel Jesus och Sergio Agüero City till 3–0 på Craven Cottage.

City står på 71 poäng efter 30 matcher, 17 fler än tvåan Manchester United som spelat 28 matcher.