Tung förlust för nästjumbon: "Var inte nära"

Viktiga poäng stod på spel för allsvenska Helsingborg. Då kammade bottenlaget noll – och buades ut. –Varberg hade full koll på matchen, säger tränaren Mattias Lindström efter 1–3-förlusten.

Helsingborgs Taha Ali deppar efter ett av Varbergs mål i 1–3-förlusten.

Fotboll2022-10-15 17:14

Tio poäng till att vara på rätt sida av det negativa kvalstrecket i den något haltande tabellen.

Sex till kvalplats.

Efter förlusten hemma mot Varberg kan Helsingborg nog glömma att nå säker mark. I de fyra avslutande allsvenska omgångarna blir klubbens fokus något annat: att ta sig över strecket och få kvala för att vara kvar i högsta divisionen.

– Vi försökte med en forcering, fick in ett mål men vi var inte riktigt nära, säger tränaren Mattias Lindström till Discovery.

– Vad som talar för oss? Det är svårt att ruska fram. Vi får släppa allt, alla hängslen, alla livremmar, alla handbromsar. Allt, och bara köra. Vi har inget val. Det är det enda positiva jag kan se.

Johanssons frispark gav ledning

Ett av Lindströms budskap inför den viktiga matchen på Olympia var att se upp för kontringarna.

Rasmus Jönsson hade orden i huvudet efter att han slog bort bollen på mitten, rusade hem och drog ner Varbergs Filip Bohman.

Där och då ett rimligt beslut.

Men bara fram till att Alexander Johansson med precision och känsla tog vara på frisparken och satte dit 1–0-bollen vid målvakten Kalle Joelssons första stolpe i 27:e minuten.

I slutet av halvleken dundrade Luke Le Roux, via Ali Suljic och stolpen, in 2–0.

Ett resultat, en prestation som fick hemmapubliken att bua ut sitt lag efter den första halvlek och matchens slut.

"Måste plocka poäng"

Gästerna försvarade sig sedan väl, stod emot hemmalagets försök till forcering och kontrade sig fram till Robin Simovics 3–0 i 87:e minuten. På tilläggstid reducerade Amin Al Hamawi.

Segern innebär att Varberg har 28 poäng och fem poäng ned till Degerfors som ligger på kvalplats.

– Vi är bättre på alla plan, därför vinner vi matchen, säger målvakten Stojan Lukic till Discovery.

– Jag har hållit på för länge för att säga att det är klart. Det är många poäng kvar att spela om och vi måste plocka våra poäng. När det är klart, då är det klart.

Fakta: Bottenstriden i allsvenskan

14 och tabellens kvalplats) Degerfors, 26 matcher, –20 i målskillnad, 23 poäng.

Återstående matcher: IFK Göteborg (hemma), Helsingborg (borta), Värnamo (h), Malmö FF (b).

15) Helsingborg, 26, –22, 17.

Återstående matcher: IFK Norrköping (b), Degerfors (h), Elfsborg (b), Hammarby (h).