Tung förlust i Gustafssons U21-debut

På ett snöigt Borås Arena gjorde Jens Gustafsson sin första match som U21-förbundskapten. Och Gustafsson fick inleda med en tung förlust, 0-2 mot Irland i EM-kvalet.

Sverige förlorade hemma mot Irland i kvalet till U21-EM.

Fotboll2022-03-29 19:57

Redan i den tolfte minuten tog Irland ledningen genom Ross Tierney. En snedspark på ett irländskt inlägg gjorde att bollen damp ner hos Tierney som dunkade in 1–0 från nära håll.

Sverige ropade på straff i den 30:e minuten, men fick inget gehör av domare Vitor Ferreira.

Tio minuter från full tid ville Sverige åter ha straff då Isak Jansson gick omkull, men inte heller den här gången satte Ferreira pipan till munnen.

I stället för 1–1 och kvittering punkterade Irland matchen genom Tyreik Wright med en minut kvar av ordinarie tid.

2–0 till Irland alltså.

Köpenhamns 16-årige supertalang Roony Bardghji var uttagen i U21-landslaget för första gången. Men han blev kvar på bänken hela matchen.

Sverige har två matcher kvar att spela och ligger just nu tvåa med 14 poäng i gruppen, tre poäng bakom Italien som dessutom har en match mindre spelad. Irland är trea i gruppen, en poäng bakom och en match mindre spelad än Sverige.

Sverige har Luxemburg och Italien kvar att möta i kvalet.

U21-EM spelas sommaren 2023 i Georgien och Rumänien. Kvalet dit spelas i nio grupper där gruppsegrarna och den bästa grupptvåan går till mästerskapet. Övriga åtta grupptvåor gör upp om fyra platser i playoff.