Tungt för tränarlöst Uppsala: "En tuff vecka"

En jobbig vecka är över för Uppsalas fotbollsdamer. Första matchen utan huvudtränaren Jonas Valfridsson, som hastigt sade upp sig häromdagen, slutade med 0–1-förlust borta mot Vittsjö. –Det har varit en tuff vecka för oss, säger anfallaren Klara Folkesson.

Jonas Valfridsson sade oväntat upp sig som tränare för IK Uppsala i torsdags. På söndagen förlorade laget, utan Valfridsson, borta mot Vittsjö.

Jonas Valfridsson sade oväntat upp sig som tränare för IK Uppsala i torsdags. På söndagen förlorade laget, utan Valfridsson, borta mot Vittsjö.

Foto: Thomas Johansson/TT

Fotboll2023-05-07 17:21

Vittsjö på bortaplan är en svår uppgift som det är. De senaste dagarnas turbulens hjälpte knappast nykomlingen Uppsala, som fick lämna Skåne utan poäng.

Matchens enda mål nickade Hanna Ekengren in redan i den sjätte minuten, efter ett precist inlägg från vänster från Charlotte Grant.

– Det är alltid skönt att få mål tidigt. Både för att vi ska hålla uppe självförtroendet hela matchen och för att fortsätta den här trenden med att vinna, säger Ekengren till Viaplay.

Studsig gräsmatta

1–0-nicken räckte för att säkra tredje raka segern för Vittsjö, som åtminstone tillfälligt klättrar upp på femte plats i den damallsvenska tabellen.

Desto jobbigare för Uppsala, som fortfarande väntar på säsongens första seger. Med endast tre inspelade poäng på sju omgångar har laget bara Brommapojkarna och IFK Kalmar bakom sig.

– Det är en svår bortamatch, det vet nog alla lag i damallsvenskan. Och gräset är … jag vet inte, det studsar och är svårt att spela, speciellt för oss som är vana vid konstgräs. Men det är ingenting som man kan skylla på. Vi försöker och jobbar och springer för varandra. Men vi får inte riktigt ut maximalt, säger Uppsalas Johanna Renmark.

Matchen mot Vittsjö markerar slutet på en jobbig vecka för Uppsala. Direkt efter onsdagens 1–1-match hemma mot Djurgården fick spelarna det oväntade beskedet att huvudtränaren Jonas Valfridsson säger upp sig. Även assisterande tränaren Rikard Östergren lämnade i veckan sitt uppdrag.

"Energin var borta"

Till UNT säger Valfridsson att han helt enkelt inte har orken att fortsätta.

– Det handlar mer om att jag vill ge spelarna bästa möjliga förutsättningar framåt. Energin var borta. Jag fattade beslutet något dygn innan, diskuterade både i tisdags och i onsdags. I stället för att slänga in handduken i det läget så diskuterade jag och min familj att jag kör matchen. Det var rätt många spelare på plats, även skadade som man inte träffar på träning. Jag fick möjlighet att prata med nästan hela gruppen och tacka för den här tiden, säger Valfridsson till UNT.

Mot Vittsjö leddes laget av sportchefen Julius Brekkan och F17-tränaren Hanna Spets. Den tillfälliga tränarkonstellationen lyckades inte styra laget till poäng.

– Alla är ödmjuka. Det har varit en tuff vecka för oss. Julius och vi jobbar bra tillsammans. Man får göra det bästa av situationen, säger Uppsalas anfallare Klara Folkesson till Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!