Turgotts hattrick bröt Elfsborgs långa svit

Den nio matcher långa förlustsviten bröts – och Elfsborg missade chansen att gå upp i allsvensk serieledning. Det såg Östersund till. Eller närmare bestämt Blair Turgott. Jamaicanens hattrick ger Östersund hopp i bottenstriden. –Det är helt fantastiskt vad spelarna löper och gör det de ska göra, säger tränaren Per Joar Hansen.

Östersunds tremålsskytt Blair Turgott firar med fansen.

Fotboll2021-09-19 17:08

AIK och klubbens anhängare har haft två bra dagar. Först spelade Malmö FF och Djurgården 1–1 i lördags och sedan sprattlade Östersund till ordentligt och fällde Elfsborg med sensationella 3–1.

Det var jumbons första allsvenska seger på fyra månader.

Det innebär att AIK – vid seger hemma mot IFK Göteborg – kan gå upp i ensam serieledning på måndagskvällen.

Bjöds på målet

Turgott tog tacksamt emot en bjudning från Elfsborgs Christopher McVey och kunde med minimal ansträngning rulla in 1–0 på Jämtkraft arena.

– Jag gav bort det, helt klart. Jag passade rakt till honom. Det var för dåligt, säger McVey till Discovery plus.

Dagens andra mål, även det i första halvlek, var både vackert och helt egenhändigt producerat. Turgott drog till – och distansskottet smet i en båge förbi Tim Rönning.

– Jag hade bara en tanke i huvudet där och det var inte att passa. Tack och lov gick bollen in, säger han till Discovery plus.

När Elfsborg i slutet låg på för reducering kontrade Turgott in 3–0. Djupt in på tilläggstid reducerade Samuel Holmén.

– Jag är otroligt stolt över vad spelarna presterar i dag mot ett Elfsborg som fajtas om SM-guldet, säger Per Joar Hansen till Discovery plus.

Klar seger för Norrköping

Trots en emellanåt spelmässigt knackig prestation vann IFK Norrköping hemma mot Örebro SK med 3–0.

Oscar Jansson, värvad från just Örebro i vintras, ökade inte direkt sin popularitet bland ÖSK-fansen när han parerade Kevin Walkers distansskott. Där var Örebro nära ett tidigt ledningsmål.

Jansson fick mer att göra.

Norrköpings passiva försvar gav Richard Friday en fri nick – men nigerianen lyckades inte styra bollen åt något hörn. Mitt i målet stod Jansson och fick upp nävarna.

Fjolårets allsvenske skyttekung, lagkaptenen Christoffer Nyman, har haft en skadedrabbad säsong. Nu gick han sönder redan efter knappa 25 minuter och haltade ut med ett bandagerat lår.

– Jag vet faktiskt inte hur pass illa det är, säger Norrköpings tränare Rikard Norling till nt.se

Bjöd på ledningsmålet

Ledningsmålet kort senare var en gåva. På Linus Wahlqvist inspel från högerkanten slog Benjamin Hjertstrand bollen i eget mål – och mot matchens gång tog Norrköping ledningen.

Högerbacken Wahlqvist dömde ut den kollektiva insatsen de första 45.

– Örebro är bättre än vad vi är. Vi har det tufft, både offensivt och defensivt. Vi får inte grepp om dem defensivt och slarvar offensivt. Det är tungt och jag är tacksam för att vi leder med 1–0, säger han till Discovery plus.

Men Örebro saknar den individuella skicklighet som finns i Norrköping.

Skytteligaledaren Samuel Adegbenros 2–0 var nigerianens elfte mål för säsongen. Med minuter kvar ökade Henrik Castegren till 3–0.

Tungt för Halmstad

Mot Halmstad på Örjan vall tog sig Kalmar FF upp på samma poäng (30) som tabellfemman Norrköping.

Isak Jansson, 19, skickade in 1–0 på Jonathan Rings framspelning efter 20 minuter.

Det räckte för tre poäng.

Halmstad har tre raka förluster – och lika många mållösa matcher. Avståndet ned till Mjällby och kvalplatsen är tre poäng.

– Det är ganska tungt just nu. Vi vet vad vi ska göra där ute, men vi gör det inte tillräckligt bra, säger Halmstads mittfältare Samuel Kroon.