Två självmål hjälpte Häcken slå Eskilstuna

Häcken vann med 3–0 hemma mot Eskilstuna för andra gången på tio dagar. Två självmål bidrog till Häckens seger i damallsvenskan. –Inte en slump att de gör självmål, med det tryck vi har och många bra inlägg, säger Johanna Rytting Kaneryd i Häcken.

Häcken jublar efter Eskilstunas andra självmål i det allsvenska mötet på Hisingen, som Häcken vann med 3–0. Till höger Johanna Rytting Kaneryd, som gjorde matchens enda "riktiga" mål.

Fotboll2021-05-22 18:13

I mitten av förra veckan vann Häcken finalen i Svenska cupen, på hemmaplan, med 3–0 mot Eskilstuna. Nu blev det alltså samma visa igen på resultattavlan.

Redan i tredje minuten tog Häcken ledningen – med ett självmål. Stina Blackstenius slog ett inlägg nära mål, som Eskilstunas lagkapten Matilda Plan olyckligt styrde i en båge över målvakten Emma Holmgren och in vid bortre stolpen.

– Det hade varit snyggt om det var åt andra hållet, kanske. Bollen träffar benskyddet, säger Matilda Plan efteråt.

– Det är sånt som händer, säger Plan om de två självmålen.

Hon tycker att Eskilstuna gjorde en bra första halvlek.

– Vi pressar Häcken bra och de blir stressade, säger Plan, som själv utgick i paus med känningar i en tidigare skada efter många matcher.

Löper mer i djupled

Men även andra halvlek började bra för Häcken. Johanna Rytting Kaneryd ordnade 2–0 i 49:e minuten, och blev därmed matchens enda riktiga målskytt.

– Vi rullar bollen, hittar kombinationer och har med djupledslöp, säger Rytting Kaneryd.

I början av maj hade Häcken en tyngre period, då man tappade viktiga poäng i jakten på ett nytt SM-guld (att lägga tillsammans med det som föregångaren Göteborg FC erövrade i fjol).

Nu har Hisingslaget tagit två klara segrar i allsvenskan, efter triumfen i cupfinalen.

Johanna Rytting Kaneryd tycker att mera rörelse och djupledslöp är det som lyft lagets spel. På lördagen ställde man upp enligt 4-2-3-1, med tanken att någon ytterback alltid ska gå framåt.

Det var också från kanterna bägge självmålen "byggdes upp", om man får säga så.

I 62:a minuten slog Elin Rubensson ett inlägg, och fick på nytt se en Eskilstunaback peta in bollen i eget mål. 3–0 till hemmalaget.

Illa för Ayinde

Pauline Hammarlund i Häcken byttes ut med skadekänning i knäet strax före paus, efter en vridning tidigt i matchen.

Det såg värre ut för Halimatu Ayinde, mittfältare i Eskilstuna, som fick hjälpas av planen med en misstänkt knäskada i andra halvlek.

– En vridning. Hon har för ont för att vi ens ska kunna göra en undersökning, säger Magnus "Munken" Karlsson, manager i Eskilstuna, efter matchen.

Häcken är just nu bara två poäng efter Rosengård i tabelltoppen, men har spelat en match mer än Malmölaget.