Tvångsvägdes inför EM – utvecklade ätstörningar

Varje morgon inför fotbolls-EM fick de danska fotbollsdamerna väga sig. Vikten skrevs ned på ett papper som hängdes upp på väggen. Flera spelare vittnar nu om hur man utvecklat anorexia och psykisk ohälsa under tiden i landslaget.

Julie Tavlo-Petersson i rött i samband med en Champions League-match mellan hennes Brøndby och norska Lillestrøm. Arkivbild.

Julie Tavlo-Petersson i rött i samband med en Champions League-match mellan hennes Brøndby och norska Lillestrøm. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Fotboll2023-02-05 09:10

– Ju mer du gick ned i vikt, desto bättre var det.

Så beskriver före detta landslagsmålvakten Stina Lykke Borg syftet med de offentliga vägningarna som skedde vid upptakten inför fotbolls-EM i Sverige 2013.

Hon är en av 35 spelare som Danmarks Radio intervjuat för dokumentären om psykisk ohälsa inom damfotbollen. Alla vittnar om olika former av psykisk ohälsa som utvecklats i anslutning till idrottskarriären.

I dokumentären som DR gjort medverkar bland annat åtta spelare som var med i EM-truppen 2013. Alla säger sig ha blivit negativt påverkade av de fysiska tester och offentliga vägningar som var en del av landslagsupplägget inför mästerskapet.

Blev sjuka

Från det danska fotbollsförbundets sida sågs det som ett sätt att optimera kraven som ställdes på spelarna inför EM.

– Faktum är att någon blev riktigt sjuk av det. Alla talade om det, plötsligt var det någon som var mycket tunnare än tidigare, berättar en annan spelare, Julie Tavlo Petersson, i dokumentären.

Hon själv utvecklade ett tvångsbehov att träna och snart tio år senare lider hon av sömnsvårigheter och hennes menstruation har uteblivit sedan flera år tillbaka. Flera av de före detta landslagsspelarna har också fått söka behandling för ätstörningar.

"Djupt beklagligt"

– Det är obehagligt och jag önskade då att det var någon som kunde hjälpa mig, säger hon om tiden i landslaget.

Peter Møller vid det danska fotbollsförbundet kallar det hela "djupt beklagligt".

– Det var fel att låta ett papper ligga framme 2013, säger han om viktrapporteringen.

– Men det var aldrig fokus på vikt utan i förhållande till vätskeintag och prestationsfrämjande. Det kommunicerades ut till spelarna men uppenbarligen inte tillräckligt tydligt.

Julie Tavlo Peterssons bild är dock att det finns uppenbara problem inom dansk elitfotboll och som dessutom har förvärrats.

– Jag ser att det blir fler och fler som blir sjuka och har svårt att äta och har prestationsångest. Inga medaljer kan väga upp för detta, säger hon.

Fakta: Här kan du få hjälp mot ätstörningar

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden, 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!