Tydligt HÀcken-ja till Göteborg FC

Det blir av allt att döma en gulsvart fortsĂ€ttning för damallsvenska Göteborg FC. HĂ€ckens medlemmar röstade pĂ„ Ă„rsmötet med stor majoritet ja till att ta över mĂ€starklubben. –Vi Ă€r sjĂ€lvklart oerhört stolta, sĂ€ger klubbchefen Marcus Jodin.

Svenska mÀstare som Göteborg FC i fjol. Nystart som HÀcken i Är? I kvÀll kan GFC:s framtid klarna. Arkivbild.

Svenska mÀstare som Göteborg FC i fjol. Nystart som HÀcken i Är? I kvÀll kan GFC:s framtid klarna. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-01-27 05:45

UtgÄngen av HÀckens digitala Ärsmöte var pÄ förhand ovisst och debatten tog relativt lÄng tid.

Men nÀr det vÀl var dags för omröstning vann styrelsens förslag om att ta över GFC stort.

Enligt HÀcken röstade 416 medlemmar ja och 35 nej, medan fyra röstade blankt och sex avstod.

– Jag haft en positiv kĂ€nsla. SĂ„ jag Ă€r inte överraskad. Men det Ă€r klart att det kĂ€nns skönt att man har en majoritet i frĂ„gan som man kan ta med sig, sĂ€ger HĂ€ckens ordförande Anders Billström.

– Samtidigt har jag fortsatt respekt för den andra sidan.

Göteborg FC ser i och med resultatet ut att bli BK HÀcken, med gulsvarta tröjor och hemmaarena pÄ Hisingen.

PÄ torsdagen ska visserligen ocksÄ Göteborg FC:s medlemmar sÀga sitt, men det har pÄ förhand beskrivits som mest en formalitet sÄ lÀnge HÀckens medlemmar röstar ja.

Övertagandet kommer i sĂ„ fall att gĂ„ relativt fort.

– Jag vill betona att det handlar om att invĂ€nta morgondagens Ă„rsmöte. Men vi har naturligtvis en plan för hur vi ska hantera detta, sĂ€ger klubbchefen Marcus Jodin.

Byter namn

Om Àven GFC:s Ärsmöte sÀger ja kommer HÀcken att ta över bÄde Göteborg FC och föreningens plats i damallsvenskan och i Champions League.

Laget kommer den kommande sÀsongen att spela med ett eget organisationsnummer, men ska i allt övrigt vara ett HÀcken-lag och dela bÄde hemmaplan och trÀningsanlÀggning med klubbens herrallsvenska lag pÄ Hisingen.

HĂ€ckens division 2-lag kommer att spela vidare som planerat.

Chockbesked

Göteborg FC:s besked om att elitverksamheten ska lĂ€ggas ner – mindre Ă€n tvĂ„ mĂ„nader efter första SM-guldet – slog ner som en bomb den 29 december i fjol.

Men beskedet Ă€ndrades lika plötsligt och tvĂ„ veckor senare blev en ny plan kĂ€nd – att HĂ€cken ska ta över bĂ„de föreningen och den damallsvenska serieplatsen.

Förslaget fick ett positivt mottagande i det nuvarande damlaget.

Supporterföreningen Getingarna har dock varit kritisk till förslaget, bland annat med hÀnvisning till att HÀcken skulle ta en genvÀg genom att ta över en annan förening.

Till slut röstade dock de flesta, inklusive ordföranden Robin Heed, ja.

– Jag kan vĂ€l sĂ€ga det nu nĂ€r det var en sĂ„ stor majoritet. Jag röstade för. För min del har det kĂ€nts naturligt, sĂ€ger Heed.

Samtidigt, poÀngterar han, finns det en risk att HÀcken nu fÄr en negativ stÀmpel hos vissa motstÄndarsupportrar.

– Vi som varit med i de hĂ€r diskussionerna vet att det Ă€r en riktigt svĂ„r frĂ„ga. Ser man det pĂ„ det enkla sĂ€ttet kan man nog fĂ„ en sĂ„dan stĂ€mpel och det kommer nog att ta ganska lĂ„ng tid innan man fĂ„r bort den, sĂ€ger han.

– Men det Ă„terstĂ„r vĂ€l att se. Jag har inte Ă€n fĂ„tt nĂ„gra reaktioner frĂ„n Fotbollssverige och olika supporterföreningar. SĂ„ man fĂ„r se lite.

Fakta: Turerna kring Göteborg FC

7 november 2020: Göteborg FC sĂ€krar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i nĂ€st sista omgĂ„ngen och SM-guldet Ă€r bĂ€rgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgĂ„ngen fĂ„r Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-Ă€ventyret Ă€r över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmÀttat, men Àn sÄ lÀnge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lÀgger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har Ă€nnu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att nĂ„gra sponsorer kan rĂ€dda klubben. Samma kvĂ€ll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och dÀrmed ocksÄ i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande pÄ att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: HÀcken kallar till Ärsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hÄlla Ärsmöte den 28 januari.

27 januari: HÀckens medlemmar röstar ja till övertagandet pÄ ett extrainsatt Ärsmöte.

28 januari: Göteborg FC hÄller Ärsmöte.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!