Uefa övervägde vaccin till EM-lagen

EM-arrangören Europeiska fotbollsförbundet övervägde alternativet att alla 24 lag skulle få vaccin före mästerskapet. "Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de högst prioriterade grupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa till Ritzau.

Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski, tvåa och trea från vänster, har inte fått något coronavaccin och båda nyligen testats positivt för covid-19. Arkivbild.

Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski, tvåa och trea från vänster, har inte fått något coronavaccin och båda nyligen testats positivt för covid-19. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2021-06-09 11:04

Flera EM-deltagande länder har haft konstaterade coronafall under sin läger före mästerskapet som sparkar i gång på fredag med mötet Turkiet–Italien i Rom.

Efter att två fall konstaterats i Sverige (Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg) under tisdagen fick den danska nyhetsbyrån Ritzau svar på en fråga kring hur Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som anordnar turneringen, tänkt kring vaccin.

"Att erbjuda vaccin till alla lag var något som övervägdes. Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick att på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de riskgrupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa.

24 lag deltar i EM-slutspelet som spelas i 11 länder. Vissa spelare och ledare är vaccinerade, men det har varit beroende på av var de bor och vilket nationellt vaccinationsprogram de har varit en del av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!