Uefas drag: Startar ny Europaturnering

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har presenterat en ny turnering för damerna som ska börja säsongen 2025–26. Målet är att ge fler lag chansen att konkurrera.

Häcken mötte Real Madrid i Champions League. Arkivbild.

Häcken mötte Real Madrid i Champions League. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-12-04 18:53

13 lag, de tredjeplacerade lagen i de inhemska ligorna från länder som är rankade 8–13 i Europa och ligatvåorna från länder rankade 18–24, kommer att delta. Även lag som har åkt ut i Champions Leagues inledande omgångar kommer att ges en andra chans.

Turneringen kommer att spelas i sex omgångar, med åttondels- kvarts- och semifinaler som avgörs över två matcher, hemma och borta. Därefter spelas finalen. Vinnaren kommer automatiskt att kvalificera sig till den andra omgången av nästa säsongs Champions League.

"Uefa har lagt stort fokus på att utveckla damfotboll de senaste åren, och vi har tagit enorma steg tack vare en dedikerad strategi, solid investering och en passion att säkerställa att spelet är till för alla", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Uefas exekutiva kommitté klubbade under helgen även igenom förändringar i Champions League från och med säsongen 2025–26.

18 klubbar, till skillnad från dagens 16, deltar och spelar i ett slags ligaspel där alla kan möta alla. Ett upplägg som liknar herrarnas.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs det att 18 lag deltar i ett gruppspel med fyra lag i varje grupp. Rätt ska vara att 18 lag deltar i ett ligaspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!