"Ukraina är ett lag vi har respekt för"

Ett tekniskt skickligt lag som kämpar hårt för varandra. Det är vad Sverige har att se upp med i åttondelsfinalen mot Ukraina i kväll. –De har en väldigt hög högstanivå, säger Gustav Svensson som har ett förflutet i ukrainska ligan.

Andrij Jarmolenko är ett hot mot Sverige.

Andrij Jarmolenko är ett hot mot Sverige.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-29 09:49

Sverige kunde ha fått möta större nationer i åttondelsfinalen. Men Ukraina är ett motstånd som kan komma att ställa till med en hel del bekymmer.

En i den svenska truppen som kanske kan ukrainsk fotboll lite bättre än övriga är Gustav Svensson. Han spelade i Tavriya Simferopol mellan 2012 och 2014 och är den enda i Blågult som har spelat i den ukrainska ligan.

– Det är ett bra fotbollslag med en väldigt hög högstanivå. Det som kan brista är att de kan dippa i matcher, men det är ett lag som vill spela boll. De kämpar väldigt hårt för varandra och är väl ganska lika oss på det sättet. Man är väldigt lojal till matchbilden och det är ett lag som vi har respekt för, säger Svensson.

"Ingen jättefördel"

I Ukrainas senaste EM-match kom hela sex spelare i startelvan från Dynamo Kiev – med ytterligare nästan lika många från samma klubb på bänken. Att spelarna i laget känner varandra väldigt bra behöver dock inte vara till någon större fördel, menar Svensson.

– Det är klart att ju mer man spelar med varandra ju lättare är det att lösa situationer tillsammans på planen. Men vi är många som har varit med länge i laget och vi känner varandra väldigt bra. Jag tror inte att det är någon jättestor fördel, säger han.

Två av Ukrainas viktigaste spelare är Premier League-duon Oleksandr Zintjenko, Manchester City, och rutinerade högeryttern Andrij Jarmolenko, West Ham. Två spelare som Victor Nilsson Lindelöf är bekant med.

– Det är två väldigt duktiga fotbollsspelare som är trygga med bollen. Jarmolenko är duktig på att utmana och göra mål och han är ett väldigt stort hot offensivt. De måste vi hålla ett extra öga på, säger Manchester United-backen.

"Väldigt skickligt lag"

Sverige har sedan segermatchen mot Polen den 23 juni haft tid att förbereda sig för matchen mot Ukraina. På presskonferensen kvällen före matchen väljer Janne Andersson att bland annat lyfta fram kantspelet som ett hot.

– De har Jarmolenko som högerytterforward, och Ruslan Manilovskiy som spelar i Atalanta till vänster. Sen har de flera andra individuellt skickliga spelare, plus att det är ett väldigt tekniskt skickligt lag. Det är en jättetuff match, såklart. Det vore konstigt annars. Det finns hot hos dem som med alla lag och det har vi pratat om med spelarna och det ska vi påminna dem om igen, säger förbundskaptenen.

Sverige spelar mot Ukraina i kväll, 21.00 svensk tid, i Glasgow.

Oleksandr Zintjenko, till vänster, är startman i Manchester City.
Oleksandr Zintjenko, till vänster, är startman i Manchester City.
Fakta: Tre spelare att hålla koll på

Oleksandr Zintjenko

Har vuxit ut till en ordinarie spelare i Premier League-suveränen tillika Champions League-finalisten Manchester City. I den engelska klubben spelar 24-åringen vänsterback men i landslaget axlar han en central mittfältsroll.

Är viktig i alla delar av planen och kan Sverige neutralisera honom tappar Ukraina en stor del av sin slagkraft.

Ruslan Malinovskiy

Mittfältare som har sina styrkor i offensiven och kan utgå både från en kant och centralt. Åtta mål och tolv assist för Serie A-trean Atalanta vittnar om att det är en poängspelare att se upp med.

Andrij Jarmolenko

"Låt inte 31-åringen vända upp för sin vänsterfot". Det lär vara några av direktiven som det svenska försvaret har fått höra. Besitter ett tungt skott och behöver inte mycket yta för att ställa till med oreda – något han visade med sitt drömmål mot Nederländerna i gruppspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!