Umeå obesegrat hemma – vann över jumbon

Hemmaplan – då tar Umeå poäng i damallsvenskan. Nykomlingen vann över tabelljumbon AIK med 2–0. Piteå går upp på andra plats i tabellen bakom Rosengård.

Emma Åberg Zingmark gjorde ett av Umeås mål mot AIK. Arkivbild.

Emma Åberg Zingmark gjorde ett av Umeås mål mot AIK. Arkivbild.

Foto: Jens Ökvist/TT

Fotboll2022-05-01 15:05

Piteå är bara en poäng efter Rosengård efter sex omgångar efter att ha besegrat nykomlingen Brommapojkarna med 1–0. Hlin Eiriksdóttir gjorde målet i slutet på första halvlek då hennes långskott gick in via stolpen.

– Jag fick en bra träff med en vänsterfoten, säger hon till Viaplay.

Piteå passerar Häcken upp på andra plats. Häcken är en poäng bakom Piteå efter att bara ha fått med sig en poäng från det mållösa bortamötet med Vittsjö.

För BP var 0–1 mot Piteå fjärde raka förlusten och tredje matchen i följd utan mål. Laget ligger näst sist på tre poäng.

– Det saknas skicklighet i allt vi gör. Det är smådetaljer och det kostar på den här nivån för oss som nykomling, säger BP:s tränare Marcelo Fernández till Viaplay.

Det blev väldigt målsnålt i söndagens matcher, bara ett enda mål i tre matcher och inga alls i Vittsjö.

Två mål i Umeå

Bara i Umeå blev det två, till hemmalaget mot AIK.

I de två första hemmamatcherna i vår blev det en seger och en oavgjord för Umeå. Och efter den tredje är laget fortfarande obesegrat på hemmaplan.

Mot AIK var det aldrig något snack om saken. 1–0 kom redan i det första anfallet då Umeå fick en frispark på höger sida av planen. Efter inspelet for bollen runt i straffområdet och Emma Åberg Zingmark kunde till slut sätta bollen i mål från nära håll.

– Bollen hamnade framför mig och jag gör mål, förklarar Åberg Zingmark för Viaplay om hur enkelt det var att näta.

En kvart senare kom 2–0. Henna-Riikka Honkanen nickade in bollen vid första stolpen på en hörna.

Att Umeå är obesegrat hemma men har förlorat alla bortamatcher så här långt, försöker Vilma Koivisto svara på:

– Kanske är det att vi här hemma får äta vad vi vill och göra vad vi vill – vi har våra egna vanor. Men vi måste också kunna ta poäng på bortaplan. Det är nästa steg.

AIK:s Jennie Nordin var förstås inte nöjd med femte förlusten på sex matcher.

– Klart att det är skitsurt. Vi gör det svårt för oss och släpper in tidiga mål igen och har svårt att göra mål och få chanser, säger hon rannsakande.

– Vi är inte nöjda med prestationen så här långt på säsongen.

"Går mer på känsla"

Alla fyra Stockholmslagen har haft en tuff inledning på säsongen. Kanske är Djurgården på väg att lämna bottenregionen efter andra raka segern, på söndagen hemma mot Kristianstad med 1–0.

– Vi fick ett sjukt självförtroende efter förra matchen (2–0 mot Eskilstuna). Och i dag spelade vi fotboll, det är roligt och vi går mer på känsla och intention, säger Tove Almqvist till Viaplay.

Djurgården är tia i tabellen på sex poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!