Umeås första trepoängare – nollade Vittsjö

Umeå är tillbaka i damallsvenskan efter att ha spelat i elitettan under 2021. På långfredagen tog laget sin första seger för säsongen när man tog emot Vittsjö och vann med 4–0. –Idag så får vi visa att vi håller på den här nivån, säger straffskytten Sarah Mellouk i Viaplay.

Umeås Lisa Björk (till höger) blev dubbel målskytt för Umeå mot Vittsjö. Här var hon i en duell med Brommapojkarnas Filippa Wallén den 3 april. Arkivbild.

Fotboll2022-04-15 17:55

Det var Umeåtalangen Lisa Björk som såg till att hemmalaget gick in i halvtidspausen på Umeå Energi Arena med en 2–0-ledning. På egen hand ordnade 17-åringen 1–0 i den sjunde minuten – och dryga halvtimmen senare även 2–0.

3–0 till Umeå kom sedan på straff efter 63 minuter. I solskenet klev Sarah Mellouk fram och satte skottet intill den vänstra stolpen. Sabrina D'Angelo i Vittsjömålet slängde sig, men lyckades inte få fatt i bollen.

"Välförtjänt seger"

När det återstod tio minuter var fjolårets skytteligavinnare i elitettan, Henna Honkanen (22 mål på 25 matcher), framme och utökade Umeåledningen till 4–0.

– Det är kul att vi får utdelning på de chanser som vi skapar. Vi spelar ett spel som vi vill spela, som vi gjorde hela förra året, säger Mellouk i Viaplay.

– På den här nivån krävs det att vi sätter våra chanser. Men det är en välförtjänt seger, fortsätter hon.

Vittsjö var laget som hade mest bollinnehav – och flest chanser på mål. Men när man väl kom till avslut var nyzeeländska Erin Nayler i vägen. 29-åringen höll nu sin första nolla sedan hon anslöt till laget inför säsongen.

Umeå inledde säsongen med att kryssa mot Häcken på hemmaplan i premiären (1–1), för att senare besegras av Brommapojkarna på Grimsta IP (0–3).

"Vi ser trötta ut"

Vittsjö, med två kryss sedan tidigare (1–1 mot både Linköping och Rosengård) och nu även en förlust, får fortsätta att vänta på säsongens första trepoängare.

– De har fyra chanser och gör fyra mål, säger Vittsjöförsvararen Sandra Adolfsson i Viaplay efter matchen.

– Vi är inte där idag. Vi ser trötta ut. Vi är trötta både i tanke och i benen.

Hon fortsätter:

– Man får hoppas att det är första och sista matchen som vi förlorar med de här siffrorna.

Umeå degraderades till elitettan efter att ha blivit elva i damallsvenskan 2020, men studsade tillbaka till den här säsongen.

– När vi gick upp sist hade vi också ett väldigt bra lag, som vi har nu också, men vi har fått bygga på det, kanske inte en längre tid, men genom att vi har haft det i huvudet hela förra året, att vi skulle ta steget upp, så vi är lite mer förberedda mentalt än vad vi var sist, säger Sarah Mellouk.

Klubben spelade i damallsvenskan mellan 1998 och 2016 och blev svenska mästare sju gånger, innan man i tre säsonger (2017-2019) höll till i elitettan.