Ung domartalang fick fint pris

Alexander Lagerström har fotbollsplaner runt om i trakten som sina andra hem. Inte som spelare, utan som domare. Förra året dömde han nästan 100 matcher totalt. Nu har Venakillen prisats som årets domartalang i Småland. 

Alexander Lagerström är en domartalang i fotboll som har prisats.

Alexander Lagerström är en domartalang i fotboll som har prisats.

Foto: Privat

Fotboll2020-03-10 06:50

Ni som kikar mycket på lokal fotboll, har garanterat sett honom åtskilliga gånger. 18-åringen Alexander Lagerström är en hängiven fotbollsdomare – och ordentligt i farten.  

–  Jag var den som dömde flest matcher i domarklubben (Vimmerby), säger han några dagar efter att han fått priset på årsmötet i Växjö. 

I nästa andetag säger han att han dömde närmare 70 seniormatcher under 2019.  

Kanske att det blir något färre kommande säsong, av en anledning:  

–  Jag har sökt steg två i domarutbildningen. Det innebär att jag kan få döma division fyra och fem som huvuddomare och division två som assisterande. Det betyder samtidigt att det blir mer kvalitet och förmodligen något färre matcher.  

Lagerström har trots sin unga ålder, redan hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet. Och den kommer väl till pass.  

–  Det är viktigt med erfarenhet. Man känner också att man bygger på kunskapsbanken ju mer man dömer. 

Utnämningen som årets domartalang kom som en stor överraskning för honom. 

– Jag hade inte en aning och visste inte ens om att jag var nominerad. Det var så att jag tappade hakan när jag fick beskedet att jag skulle få pris. Det är en bekräftelse på att jag är på rätt väg. 

Varför föll valet på dig?

– Det är nog för att jag är engagerad i så mycket, inte bara då i att döma fotboll. Jag håller dessutom i utbildning av ungdomar samt att jag är med i styrelsen i domarklubben. 

Alexander och hans kollegor har som sagt fullt upp. Tempot är högt uppskruvat och matcherna många. 

– Matchtillsättaren (Mikael Fransson) har ett tufft jobb. Vi är precis på gränsen att vi klarar av det. Glädjande nog har vi fått fyra nya domare i klubben till kommande säsong. 

Och så en naturlig fråga... varför blev du domare?

– Jag hade länge letat efter något som jag ville satsa på. Att spela själv (Hultsfreds FK) var inte riktigt min grej. Och i yngre år var jag faktiskt fruktansvärt ointresserad av fotboll. Sedan fick jag testa på att döma en ungdomsmatch och kände att det här var något för mig – trots att jag dömde fel enda gången jag blåste för en förseelse i premiärmatchen. 

Vad är det roligaste?

– Kontakten med spelarna och alla andra man möter. Man jobbar i ett team tillsammans och vill göra sitt till för att det ska bli bra matcher. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!