Uppgifter: Göteborg går ihop med Häcken

Svenska mästarlaget Göteborg ser ut att ha hittat en lösning inför nästa fotbollssäsong. Enligt Aftonbladet är det klart att klubben går samman med BK Häcken.

Målvakten Jennifer Falk och resten av laget kommer tillhöra BK Häcken nästa säsong, skriver Aftonbladet. Arkivbild.

Målvakten Jennifer Falk och resten av laget kommer tillhöra BK Häcken nästa säsong, skriver Aftonbladet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-01-13 11:45

Efter många turer ser Göteborg FC ut att få en ny kostym nästa säsong i form av BK Häckens.

Några frågetecken finns fortfarande att reda ut, men det är framför allt två saker som har gjort att den damallsvenska mästarklubben ska ingå i ett samarbete med klubben på Hisingen, skriver Aftonbladet. Det ena är att Häckens moderna träningsanläggning Gothia Park Academy både har konstgräs och naturgräs. Det andra är att Häcken inte har några tidigare beslut som skulle kunna förhindra ett samarbete.

Göteborgs kommunikationsansvarige, Tore Lund, är dock fåordig.

– Inga kommentarer, säger han till Göteborgs-Posten.

Göteborgs ordförande Peter Bronsman kommer enligt Aftonbladet i och med sammanslagningen lämna klubben. BK Häckens damlag spelar i dagsläget i division 2 nordvästra Götaland.

Det var den 29 december som chockbeskedet kom. Göteborg meddelade att man lägger ner elitverksamheten. Klubben hade tidigare under hösten vunnit SM-guld och mött Manchester City i Champions League.

Men på nyårsafton kom beskedet om att så inte alls skulle bli fallet. Efter ett extrainsatt möte mellan ledningen och spelarna bekräftade klubben att det trots allt skulle bli damallsvenskt deltagande 2021. Däremot var det nödvändigt för klubben att samarbeta med en större klubb.

Bakgrund: Från SM-guld till byte av klubbtillhörighet

7 november: Göteborgs första SM-guld säkrades den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blev 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet var bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången fick Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vann 16-delsfinalmatcherna med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Nu uppges att Göteborgs damallsvenska lag tas över av Häcken. Samtidigt meddelar guldtränaren Jörgen Ericson att han lämnar tränaruppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!