Uppgifter: Mellberg nära jobbet som förbundskapten

Olof Mellberg är nära att få jobbet som fotbollslandslagets förbundskapten. Det uppger TV4 Fotbollskanalen. Däremot går det trögare för fotbollsförbundet att få loss Tony Gustavsson.

Olof Mellberg uppges vara nära att bli erbjuden jobbet som herrlandslagets nye förbundskapten. Arkivbild.

Olof Mellberg uppges vara nära att bli erbjuden jobbet som herrlandslagets nye förbundskapten. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2024-01-03 18:13

Den förra landslagsmittbacken och lagkaptenen Mellberg har länge varit huvudspåret som Janne Anderssons ersättare som bas för herrlandslaget.

Enligt olika medier jobbar förbundsledningen på ett delat ledarskap med Tony Gustavsson som Mellbergs partner.

Gustavsson är för närvarande förbundskapten för Australiens damlandslag och det australiska förbundet är inte piggt på att släppa svensken.

Enligt uppgifter till TV4 Fotbollskanalen kommer Mellberg inom kort att formellt bli erbjuden jobbet och allt talar för att förbundet kommer överens med både honom och Brommapojkarna.

Mellbergs kontrakt som BP-tränare sträcker sig över 2024.

Oklart om Gustavsson

Kring Gustavsson är läget mer oklart. Australiens fotbollsförbund har hittills inte varit villigt att släppa honom med tanke på väntande OS-kval mot Uzbekistan i februari och förhoppningsvis ett OS i Paris i sommar.

Mellberg spelade 117 A-landskamper och var med i flera slutspel med landslaget. Under en lång och framgångsrik karriär spelade han för klubbar som Degerfors, AIK, Racing Santander, Aston Villa, Juventus och Villarreal. Hans tränarmeriter är inte lika omfattande. I Sverige har han jobbat i Helsingborg och i BP.

Tony Gustavsson har varit assisterande förbundskapten för USA:s damlandslag i två omgångar. Sedan 2020 leder han Australiens damer. I Sverige tränade han bland annat Degerfors, Hammarby och Tyresös damlag, ett lag han tog till final i Champions League.

Enligt TV4 Fotbollskanalen vill Mellberg plocka med sig Andreas Engelmark, hans assistent i BP, till landslaget.

Mellberg vill ha in Engelmark i sin landslagsstab oavsett hur det blir med Gustavsson, uppger källor för TV4 Fotbollskanalen.

Bäckström leder på Cypern

Svenska fotbollförbundet har inte kommenterat TV4 Fotbollskanalens uppgifter i någon av sina informationskanaler.

Fotbollslandslaget inleder i dagarna sin årliga vinterturné, på Cypern den här gången. Tillförordnad förbundskapten är U21-landslagets förbundskapten Daniel Bäckström.

Sverige möter Estland den 12 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!