Utebliven publikfest ger fotbollen miljonsmäll

Ett folktomt Friends arena mot Frankrike slår hårt. Svenska fotbollförbundet går miste om drygt 20 miljoner kronor netto i intäktsbortfall bara under den kommande landslagssamlingen. –Vi tittar och undersöker alla möjliga tänkbara alternativ för att minimera skadorna, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Ett öde Friends arena leder till ett stort intäktsbortfall för SvFF. Arkivbild.

Ett öde Friends arena leder till ett stort intäktsbortfall för SvFF. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2020-08-26 19:00

Lördagen den 5 september ställs Sverige mot Frankrike i den första herrlandskampen (januariturnén undantaget) sedan november.

Men det blir inför ett öde Friends arena i Solna eftersom det alltjämt råder förbud mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer.

För Svenska fotbollförbundet leder det till stora ekonomiska konsekvenser.

– Intäktsbortfallet är jättestort. Ser vi till höstens matcher där vi möter världsnationer som Frankrike, Portugal och Kroatien så är det normalt fullsatt och utsålt på Friends. De första två matcherna som ligger i närtid, Frankrike och Portugal, är det ett intäktsbortfall på upp mot drygt 20 miljoner netto för de två matcherna, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har en stödfond som de nationella förbunden kan äska pengar från under de ansträngda förhållanden som råder under coronapandemin.

– Vi tittar och undersöker alla möjliga tänkbara alternativ för att minimera skadorna. Intäktsbortfallet är en kännbar konsekvens av pandemin och viktig del i arbetet för minska skadan är också att vi försöker minimera våra egna kostnader. Pandemin som sådan påverkar oss väldigt mycket och det handlar om uteblivna intäkter upp mot 70-80 miljoner sett över hela året.

Fakta: Sveriges Nations League-schema under hösten

Frankrike (hemma) den 5 september klockan 20.45.

Portugal (h) den 8 september klockan 20.45.

Kroatien (borta) den 11 oktober klockan 18.00.

Portugal (b) den 14 oktober klockan 20.45.

Kroatien (h) den 14 november klockan 20.45.

Frankrike (b) den 17 november klockan 20.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!