Utmanaren: "Vi är den enda byn i allsvenskan"

Stora och resursstarka föreningar pekas ut som framtiden för svensk fotboll. I den lilla skånska byn Vittsjö har man gått en annan väg. –En stark grupp kan fortfarande slå etablissemanget, säger tränaren Thomas Mårtensson.

Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo i en match mot Rosengård förra säsongen. Arkivbild.

Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo i en match mot Rosengård förra säsongen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2021-04-14 05:30

Göteborg FC:s sammanslagning med Häcken slog ner som en bomb i Fotbollssverige.

Klubben, som under förra säsongen tog sitt första guld i damallsvenskan, meddelade strax innan nyår att de lägger ner elitverksamheten.

Ett växande glapp till de stora lagen ute i Europa uppgavs vara orsaken – och ett övertagande från någon av Göteborgs stora herrklubbar skulle vara lösningen.

Utvecklingen med framgångsrika herrklubbar som startar eller tar över damlag syns i hela Europa. Real Madrid köpte upp ett helt damlag och även Manchester United och Juventus har inlett sina satsningar på senare år.

"Kan fortfarande trolla"

Att ta sig in under de resursstarka herrlagens paraply pekas ut som en framgångsformel, men i Vittsjö, som förra säsongen slutade femma i damallsvenskan, vänder man sig emot utvecklingen.

– Om man tänker på att vi är den enda byn i allsvenskan så är det verkligen andra sidan av myntet. Man bör kunna säga att det går när man blir trea ena året och femma det andra i en klubb som ligger avsevärt lägre ekonomiskt än de andra klubbarna. Vi har en omsättning på runt 4,5 miljoner och det är minst det dubbla i deras. Med tanke på det så kan vi fortfarande trolla, säger tränaren Thomas Mårtensson och fortsätter:

– Jag tror att det finns ett ännu större behov, för fotbollens själ, att det får finnas klubbar som Degerfors på herrsidan och Vittsjö på damsidan. Det är det som är tjusningen. En stark grupp kan fortfarande slå etablissemanget.

Ligan utökas

TT: Går det att stå emot utvecklingen?

– Det går nog inte att stå emot i längden,Absolut! men det kommer krävas att det finns någon annan pol än det. Det ser man i herrallsvenskan också. När Degerfors tog sig upp vaknar Fotbollssverige till och gläds med den lilla föreningens kraft. Det måste finnas en motpol för att det ska finnas dynamik i allsvenskan.

Damallsvenskan kommer från och med 2022 att utökas från tolv till 14 lag, något som kommer att göra ligan ännu mer konkurrenskraftig, menar Mårtensson.

– Jag tror inte alls på dem som säger att det inte finns tillräckligt många bra lag i Sverige, tvärtom.

"Svenska lag kan hävda sig"

Vittsjötränaren jämför med ligorna ute i Europa, där en handfull klubbar har skaffat sig ett försprång gentemot ligakonkurrenterna. Mårtensson tycker att det vore en tråkig utveckling för svensk damfotboll.

– Alla är såhär: "Oj, ska du bli proffs i Roma eller Juventus? Oj, oj, oj. Det måste vara bra där". Nä. Det är fortfarande så att Juventus inte kan slå Rosengård till exempel. Samtidigt som Umeå, som åker ur, spelar oavgjort mot just Rosengård. De bästa svenska lagen kan hävda sig mot topp-16 i Europa.

Trots att Vittsjö är en klubb med knappa resurser, där sportchefen får grilla korv på matchdagar och den lokala pensionärsorganisationen agerar taxiverksamhet för spelarna, har Vittsjö nu siktet inställt på att flytta fram positionerna.

– Vi snackar om en större vision för framtiden och de närmaste åren. Det är att vara topp-tre och ta oss till Champions League. Det känns inte som någon orimlig vision att ha.

Vittsjös tränare Thomas Mårtensson. Arkivbild.
Vittsjös tränare Thomas Mårtensson. Arkivbild.
Fakta: Damallsvenskan 2021

Damallsvenskan inleds den 17 april och pågår till den 6 november.

Säsongen blir den sista med tolv lag, då ligan från och med 2022 utökas till 14 lag. Därmed blir det bara ett lag som åker ur den högsta serien i år samtidigt som de tre främsta i Elitettan flyttas upp.

Regerande mästare: Göteborg FC (Numera BK Häcken).

Nykomlingar: AIK och Hammarby.

Champions League: Häcken, Rosengård och Kristianstad kvalificerade sig för turneringen den gångna säsongen. Det blir första gången som Kristianstad ska slåss ute i Europa.


Fakta: Klubbar som utmanat etablissemanget

+ Degerfors

Den klassiska bruksklubben har, mot alla odds, tagit sig tillbaka till herrallsvenskan efter 23 års väntan. På meritlistan finns bland annat en svenska cupen-titel 1993, stora silver i allsvenskan 1940-41 och lilla silver 1950-51 samt 1953-54.

Klubben är även känd för att ha fostrat mängder av profiler. Däribland Bertil och Gunnar Nordahl, Olof Mellberg, Ralf Edström och Ola Toivonen.

+ Kristianstad

Kristianstad har tagit stora kliv under det decennium som Elisabet Gunnarsdottir nu funnits vid tränarrodret. Den senaste säsongen slutade med en tredjeplats, klubbens bästa placering någonsin. Därmed lyckades man också för första gången ta en plats i det kommande Champions League-kvalet.

+ Piteå

Slutade på tredje plats i damallsvenskan 2015 och följde sedan upp med två fjärdeplatser 2016-2017. Säsongen 2018 började tungt med ekonomiska problem och hot om tvångsnedflyttning, men fick ett positivt slut när man redde upp situationen och knep sitt första SM-guld.

+ Vittsjö

Laget från byn med drygt 1 600 invånare överraskade alla när de knep tredjeplatsen i damallsvenskan 2019. Även 2020 lyckades man utmana topplagen i den högsta serien. Då slutade det med en femte plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!