Uträknade Österrike vill skriva historia

För första gången sedan VM 1982 är Österrike vidare från gruppspelet i ett stort mästerskap. Nu väntar Italien i åttondelsfinal på Wembley – men de är inte nöjda än. –Även med tio procents chans kan man uppnå mycket, säger förbundskaptenen Franco Foda.

Österrikes lagkapten David Alaba och hans lag satsar på nya framgångar i EM. Arkivbild.

Österrikes lagkapten David Alaba och hans lag satsar på nya framgångar i EM. Arkivbild.

Foto: Marko Djurica/AP/TT

Fotboll2021-06-26 13:16

Österrike vann sista gruppspelsmatchen mot Ukraina med 1–0 och säkrade därmed en plats i åttondelsfinalen i fotbolls-EM.

Ett historiskt avancemang för ett landslag som inte nått så långt i ett mästerskap på knappt 40 år – och som bara deltagit i EM två gånger tidigare.

Nu står Italien för dörren. Laget som tog full pott i grupp A samtidigt som de gjorde sju mål framåt och inte släppte in ett enda bakåt.

– Det italienska laget har övertygat mest under turneringen, säger Österrikes förbundskapten Franco Foda.

– Även i den tredje matchen när de vilade spelare såg de starka ut. De har en farlig trupp.

"Spektakulärt"

Utöver segern mot Ukraina tog Österrike tre poäng mot Nordmakedonien (3–1) samt föll med 0–2 mot Nederländerna.

De är nederlagstippade mot Italien – men Foda ser ändå en chans till att skriva ytterligare ett kapitel i landslagets EM-historia.

– Vi vet att vi är underdogs och det är svårt att bedöma våra realistiska chanser, men även med tio procents chans kan man uppnå mycket, säger han.

Österrike känner sig inte färdiga än.

– Det här laget har redan uppnått något spektakulärt men nu är vi fokuserade på att ta nästa steg för att nå kvartsfinalen i München, säger Foda.

"Speciell match"

Lagkaptenen David Alaba har goda minnen från Wembley. Det var på den arenan han vann Champions League med Bayern München 2013.

– Det är en speciell match för oss, på en väldigt speciell arena, säger han.

Det är inte bara en speciell match för laget utan för hela nationen, menar Alaba. Men 29-åringen, som nyligen skrivit på för Real Madrid, vill inte spekulera alltför mycket om en eventuell kvartsfinal.

– Det hade varit ett riktigt bra steg att nå kvartsfinalen i München. Det hade varit en dröm som går i uppfyllelse, men det är inte något vi tänker på just nu, säger han.

Matchen har avspark klockan 21.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!