Vaccinstatus kan påverka värvningar i januari

Fullvaccinerad eller inte? Det kan bli en fråga för Premier League-klubbar att ta hänsyn till när de ska rekrytera nyförvärv i januari. –Jag är säker på att det kommer att komma upp, säger Aston Villas tränare Steven Gerrard.

Aston Villas tränare Steven Gerrard medger att klubben lär diskutera vaccinationsstatusen för eventuella nyförvärv. Arkivbild.

Aston Villas tränare Steven Gerrard medger att klubben lär diskutera vaccinationsstatusen för eventuella nyförvärv. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Fotboll2021-12-15 06:00

I måndags rapporterade Premier League totalt 42 positiva covidfall bland spelare och ledare (av totalt 3 800 testade), fler än någonsin tidigare under en sjudagarsperiod. Siffran är också högre än de föregående sju veckorna kombinerat.

Både Manchester United och Tottenham har drabbats hårt av smittan och tvingats skjuta fram ligamatcher mot Brentford respektive Brighton.

I januari öppnar transferfönstret. Då kan det bli aktuellt för flera klubbar att värva nya spelare – och vaccinationsstatusen lär bli en faktor att väga in i rekryteringen.

– Vi kollar på allt, så jag är säker på att det kommer att komma upp, säger Aston Villa-tränaren Steven Gerrard.

"Del av samtalet"

Hur mycket det kan komma att påverka vill han dock inte gå in på.

– Vi tar förstås det beslutet om och när vi bestämmer att en spelare är den som kan komma in och göra oss bättre, säger han.

– Men jag tror inte det är rätt för mig att kommentera angående om det kommer att vägas in eller inte i en sådan situation. Men det lär säkerligen vara en del av samtalet.

Ett bekymmer är bland annat att ovaccinerade spelare måste sitta i karantän i tio dagar om de återvänder till Storbritannien från ett land som rödlistats av landets regering.

Inte avgörande

Crystal Palaces tränare Patrick Vieira säger att det är något klubben eventuellt kommer att ta hänsyn till när man letar efter förstärkningar i januari.

– Men jag tror inte att det blir det avgörande skälet till om man värvar en spelare eller inte, säger han.

Vaccinationstakten har varit relativt långsam i Premier League och i oktober meddelade ligan att 68 procent av spelarna var fullvaccinerade mot covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!