Totalt överlägset i första – tappade nästan allt sen

En enkel resa mot tre nya friska poäng? Glöm det, trots att det verkligen såg ut så första 45. Järnforsens AIK fick kämpa hårt för segern (3–1) mot Farstorp. Hur som helst...comebacksäsongen i sexan är "nästan" en succé. "Det känns fantastiskt", säger ordföranden Jonas Arvidsson.

Till slut blev det en jämnt derby mellan Järnforsen och Farstorp.

Till slut blev det en jämnt derby mellan Järnforsen och Farstorp.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-08-29 21:30

Nämnde Arvidsson står i entrén när Sporten anländer till klassiska Emåvallen. 

Det är match mellan Järnforsens AIK och Farstorps IK i Vetlandasexan – och derbystämpel. Det är också en match som JAIK på förhand är klara favoriter att vinna. Trots då att klubben står på egna ben efter många års samarbete med Virserums SGF. 

undefined
Klart att Järnforsens ordförande Jonas Arvidsson är nöjd. JAIK har gjort en stark comebacksäsong i division sex.

Som så många andra är Jonas Arvidsson nöjd och belåten med vad laget presterat som "nykomling" i sexan. 

– Det har gått över förväntan, helt klart. A-laget har gått starkt och vi har också ett B-lag, vilket är jätteroligt. Och jag måste säga att uppslutningen på träningarna är riktigt bra. Vi ligger stadigt på 20 man i snitt. 

JAIK-ordföranden lyfter fram fotbollens betydelse för hela orten. JAIK är något av en samlingspunkt, för både yngre och äldre. 

Det har gått några minuter när vi står och småpratar. Då slår han till, Ismet Sirin. Med en perfekt slagen bredsida placerar han mycket vackert in 1–0 i nättaket. 

undefined
Oj, oj, oj, vilket tjusigt mål Ismet Sirin fixade för JAIK.

Sen radar de rödvita upp chans på chans. Den ena hetare än den andra. Farstorps målvakt Thomas Laitinen är fenomenal och gör flera fantastiska parader. Ibland till synes utan att veta själv hur han räddar närskotten. Räddar gör han i vart fall. 

Det känns ändå som en tidsfråga innan 2–0 ska komma. På planen är JAIK i det närmaste totalt överlägset och glänser med ett fint passningsspel och bra rörelse i laget. Och visst, tvåan kommer. Från nära håll rakar inhoppande Edvin Emanuelsson in en retur. Inte ens Laitinen kan rädda då. 

Tidigare stjärnspelaren Thomas Paulsson sitter med ett gäng JAIK:are på en bänk och följer intresserat och initierat spelet. 

Han är mycket nöjd med första halvlek, förutom en detalj: 

– Killarna spelar jättebra, men vi har svårt att göra mål. Det borde nog ha stått 5–0, sa han i paus. 

undefined
Järnforsens tränare Albin Moberg blev något fundersam över lagets spel i andra halvlek.

Jo, det är bara att instämma. I andra halvlek ändrar matchen karaktär. Järnforsens fina spel är som bortblåst. Istället tar gästerna över taktpinnen, oftast då genom matchens gigant, mittfältaren Milad Esmaile. Farstorp får straff – och gör mål. De har också ett par bra lägen för kvittering, men den uteblir. I slutminuterna stänger Amar Selimovic matchen med sitt 3–1-mål. 

JAIK vinner planenligt och är fyra i tabellen. Lagets bästa den här aftonen var Tom Frödeberg, Axel Arvidsson, och Fred Nahayo. 

undefined
Fred Nahayo på språng. Han var en av Järnforsens bästa.
undefined
Det var ingen skräll att Tom Frödeberg var en av planens bästa spelare i mötet mellan Järnforsen och Farstorp.
undefined
Edvin Emanuelsson gjorde matchavgörande 2-0-målet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!