Bland andra Svenska sportjournalistförbundet och dess franska motsvarighet, l´Union des journalistes de sport en France, har slutit upp bakom yttrandefrihetsorganisationen RSF:s vädjan.
"Alla former av övergrepp på pressfriheten under världsmästerskapet bör fördömas å det kraftigaste", skriver RSF i ett uttalande.
Organisationerna vill se att journalister respekteras, att de inte hindras i sitt arbete och att alla restriktioner för att filma och fotografera på andra platser än arenorna lyfts.
Dansk råkade illa ut
Tidigare i veckan gick säkerhetsvakter emellan och stoppade ett danskt tv-team från att filma ett livesänt inslag i Qatar. Vakterna hotade även med att ha sönder kameran.
– Det var den danska journalisten som råkade illa ut, och förra året var det ett norskt team. Sen har vi har fått indikationer om att journalister har blivit övervakade. Man har ändrat riktlinjerna för ackrediteringarna – visserligen har det blivit till synes lättare – men läser man det finstilta så är det väldigt öppet för tolkning, säger Erik Halkjær, RSF Sveriges ordförande, till TT och fortsätter:
– Det var väl det som hände den här danska journalisten. Man hör hur han ropar: "Jag har ackreditering, jag får filma var jag vill" eller något sånt ropar han. Men eftersom han har den ackrediteringen har han också åtagit sig att inte filma vissa miljöer.
"Därför vi vädjar"
TT: Tror du att Fifa och Qatar kommer att hålla pressen fri under mästerskapet?
– Nej, det tror jag tyvärr inte. Men det är också därför vi vädjar till Fifa. Så att Fifa ska följa upp det här löftet. Qatar ligger på plats 119 av 180 i pressfrihetsindex och har flera utmaningar när det gäller pressfrihet. Så det är väl lite som talar för att det ska bli bättre nu, säger Halkjær och fortsätter:
– Å andra sidan var vi lika oroliga när det var OS i Kina nyligen. Då skedde det vissa gripanden inför mästerskapet, men under mästerskapet fick vi inga rapporter om några övergrepp.
VM i Qatar inleds i dag, 20 november.